2.652 Belgen kiezen voor stelsel van halve dag ouderschapsverlof

Shutterstock
In september hebben 2.652 Belgen gekozen voor het stelsel van 1/10de ouderschapsverlof, goed voor een halve vrije dag per week of één dag om de twee weken. Het gaat om bijna 4 procent van alle ouderschapsverloven in september, blijkt uit cijfers van de RVA. 

De mogelijkheid van 1/10de ouderschapsverlof bestaat nog maar sinds juni van dit jaar. Verwacht werd dat dit stelsel zou doorbreken met het begin van het schooljaar in september. Logisch lijkt dat ouders het nieuwe stelsel vooral gebruiken om op woensdagnamiddag de kinderen te kunnen opvangen, maar dat kan de RVA niet bevestigen. "Dat kunnen wij niet zien. Hoe dat ouderschapsverlof precies wordt ingevuld is een afspraak tussen werkgever en werknemer", klonk het eerder.

Het 1/10de ouderschapsverlof vertegenwoordigt bijna 4 procent van alle ouderschapsverloven (69.295) in ons land. De meerderheid van de ouders kiest voor 1/5de ouderschapsverlof. Veel meer vrouwen (46.072) dan mannen (23.223) maken gebruik van het ouderschapsverlof. Het stelsel wordt ook alsmaar populairder: op een jaar tijd steeg het aantal mensen in ouderschapsverlof met 4.537 (+7 procent). 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danielle Duym

    Ik vraag mij toch af hoe mijn ouders het vroeger deden. Die moesten zelfs de zaterdagvoormiddag gaan werken.