2,6 miljard euro, dat zoekt regering-Michel op overleg in Hertoginnedal

Photo News
De voornaamste ministers van de federale regering zitten sinds 18 uur opnieuw samen in Hertoginnedal om zich te buigen over de begroting 2019. In tegenstelling tot wat sommige bronnen gisteren lieten verstaan, wordt het geen vergadering "tot de finish". Morgen en mogelijk ook overmorgen volgen nog vergaderingen.

De ploeg van premier Charles Michel moet op zoek naar 2,6 miljard euro om de begroting op het spoor van de afspraken met Europa te houden. Officieel moet België haar huiswerk pas midden oktober indienen, maar de regering wil de klus graag voor de start van het zomerreces klaren. Nadien zal de aanloop naar de lokale verkiezingen van 14 oktober veel aandacht en energie opslorpen.

Problematisch

Uit goede bron is te horen dat bepaalde cijfers van Financiën problematisch blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de voorafbetalingen van de vennootschapsbelastingen. De regering heeft de belastingvermeerdering verhoogd voor bedrijven die geen voorafbetalingen doen, maar de vraag is in hoeverre de verhoging van de voorafbetalingen al dan niet structureel is of eerder toe te schrijven aan de voorziene sancties.

Arbeidsdeal

Naast de begroting mikt de regering-Michel ook op een akkoord over de arbeidsdeal. Met die deal wil Michel iets doen aan de mismatch op de arbeidsmarkt tussen enerzijds het hoge aantal vacatures en anderzijds de lage werkzaamheidsgraad. Over verschillende elementen zou al een consensus bestaan. Op de achtergrond blijven ook twee gevoelige dossiers sudderen. Het gaat dan over de veelbesproken vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen en een akkoord over Arco/Belfius. 
171 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GASTON DE WINTER

  Kam uw regering eens uit, dan zul je wel kunnen besparen Mr Michel!!!!!!!!!!

 • Bert De VageBont

  Grote bedrijven en multinationals al eens belasting laten betalen en 1 regering zou ons rekening meer dan doen kloppen.

 • lamaire mario

  Ze zullen nu Arco betalen met het geld van langdurige werklozen

 • Michel Stevens

  voor alle mensen die nog steeds niet begrijpen waarover het gaat... ARCO was geen beursgenoteerd aandeel en dit werd aan de cooperanten van ARCO ook niet zo verkocht (ze zijn misleid) !! Er staat op die papieren nergens iets over aandeel plus er staat duidelijk kapitaalsgarantie op!

 • Lily De smet

  Mijnheer Desmet Eddy je hebt volkomen gelijk. Er zijn veel te veel jobs in de regering, parlement, gemeenteraden.....dit kan met veel minder. Misschien daar eens hervormingen? En ontslagen wegens economische redenen. Minstens de helft van de begroting heb je al, en daar al die bijjobs van ministerkes afschaffen, voila je hebt uw tekort!!!!! Maar stop met ons te pluimen