2.000 klachten over uitzendbureaus

Een vrouw bekijkt vacatures aan een uitzendbureau.
ANP Een vrouw bekijkt vacatures aan een uitzendbureau.
Het aantal klachten over uitzendbureaus is in tien jaar tijd met 145 procent gestegen. Vorig jaar kreeg de christelijke vakbond ACV 1.926 klachten binnen, tegenover "slechts" 796 in 2009. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag.

Als we ervan uitgaan dat zo'n 260 dagen per jaar wordt gewerkt, zijn dat meer dan zeven klachten per werkdag. "Dat is dan nog een onderschatting, want het gaat alleen om klachten van onze leden", zegt Eva Van Laere van de ACV-studiedienst.

Veruit de meeste geschillen gaan over het niet correct uitbetalen van het loon. Discussies over het aantal gepresteerde uren, het uitbetalen van premies, maar evengoed geschillen over maaltijd- of ecocheques, verplaatsingsvergoedingen en het uitbetalen van wettelijke feestdagen zijn goed voor driekwart van alle geregistreerde klachten, luidt het.

Groei

Herwig Muyldermans van sectorfederatie Federgon wijt het toenemende aantal klachten vooral aan de groei van de uitzendsector. "Die stijgt nu eenmaal met 5 à 6 procent per jaar."

Het grootste aantal klachten kreeg ACV naar binnen over Accent, gevolgd door Randstad, Start People en Synergie. "Maar je moet dat natuurlijk bekijken op basis van hun marktaandeel: hoe meer uitzendkrachten een bedrijf uitstuurt, hoe groter de kans op klachten", vervolgt Van Laere. En dan blijkt dat je als interim bij Accent het meeste risico loopt op problemen en bij Randstad het minste.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Tja... Ik werk al 15 jaar als uitzendkracht. Ik kan niet ontkennen dat er af en toe weleens een fout in een loonstaat zit, maar als ik dat meld wordt dat doorgaans snel recht gezet (tip: formuleer de opmerking als vraag). Van leeftijdsdiscriminatie heb ik nooit iets gemerkt, integendeel: ik kan eigenlijk werken zoveel ik wil en ik ben begin de 60.

 • Peter Janssens

  Dat kan mogelijk wel liggen aan het feit dat proefcontracten nu altijd per interim gedaan worden. De interims sturen het goede volk uit naar hun klanten en wat er overblijft daar moeten ze het zelf mee doen.

 • Jean Vermote

  Uitzendbureaus moet de overheid zo snel mogelijk verbieden. Je wordt enkel gebruikt en ouderen worden er gediscrimineerd tot en met. Zolang je zwijgt en hen de baas laat spelen ( dus je laat misbruiken) gaat het goed, maar o wee als je eens kritiek hebt over loon of andere problemen, dan krijg je geen job aanbieding meer en besta je gewoon niet meer. Als de regering eindelijk eens iets goed wil doen, wel dan verbied privé interimbureau's en laat T interim herleven als enige.

 • kelly Bernaert

  uitzendbureaus en rekruteringbureaus zijn een echte pest voor mens en bedrijven! schandalige prijzen, onkunde en pure mensenhandel! DRINGEND aanpakken die handel!

 • vangeel guido

  Ik krijg een vast contract, want ik ga op pensioen gadaan met die 15 jaar interim te zijn voor die rijke pummels .Ja regeringen jullie zijn.onmenselijk.