199 pv's voor 'spoorlopen'

BELGA
Bij een nationale actie tegen trespassing eind vorige maand zijn 199 processen-verbaal opgesteld voor het ongeoorloofd betreden van spoorlijnen. Dat melden de NMBS, Infrabel en de federale politie. In de toekomst, onder meer deze zomer, zullen meer van dergelijke repressieve acties opgezet worden.

Trespassing is wettelijk verboden, overtreders riskeren een boete tot 3.000 euro. Toch duiken steeds vaker niet-gemachtigde personen op en langs de spoorlijnen. Het gaat om jongeren die het spoorwegdomein als een speelterrein beschouwen of personen die de kortste weg nemen om bijvoorbeeld naar een parking te gaan. Ze lopen daarbij het risico daarbij het leven te verliezen, aldus de initiatiefnemers.

In 2014 lieten negen personen het leven en raakten zeven anderen zwaargewond toen ze bij het oversteken van de sporen op een ongeoorloofde plaats door een trein werden gegrepen. Het aantal vertragingen door trespassing steeg met 14,5 procent in vergelijking met 2013. Dat kwam neer op een totaal van 62.741 minuten, of een gecumuleerde dagelijkse vertraging van bijna drie uur.

Op 27, 29 en 30 april werd een nationale actie tegen het fenomeen opgezet, waarbij 219 patrouilles werden uitgevoerd (112 door Securail, 68 door de Spoorwegpolitie en 39 door de lokale politie). Er werden 121 verschillende risicoplaatsen vastgelegd en gevolgd en 13 gezamenlijke controles gehouden. Dat resulteerde in 199 pv's: 47 door Securail, 140 door de Spoorwegpolitie en 12 door de lokale politie.