18 van de 19 verdachten van diamantroof Brussels Airport vrijgesproken bij gebrek aan bewijs

Belga/rv
De Brusselse correctionele rechtbank heeft 18 verdachten van de diamantroof op Brussels Airport vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Bij die overval op 18 februari 2013 werd 37 miljoen euro aan diamanten gestolen uit een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss. Het parket Halle-Vilvoorde had celstraffen van 1 tot 8 jaar gevorderd tegen de verdachten, maar volgens de rechtbank zijn de aangevoerde bewijselementen onvoldoende om hen schuldig te verklaren. Voor één verdachte, Marc Bertoldi, is er nog geen uitspraak. Zijn aandeel wordt afgesplitst en op een latere datum behandeld.

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het onderzoek leidde met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega's op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in Metz. Een dag later werden in België zeven verdachten aangehouden. Bertoldi werd op 4 juli 2013 aan België uitgeleverd en bekende dat hij de buit van de overval had helpen verkopen, maar de speurders verdachten hem er ook van te hebben deelgenomen aan de overval zelf.

BELGA

Vijf tot acht jaar
Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde uiteindelijk 19 verdachten. Voor de personen die rechtstreeks betrokken zouden geweest zijn bij de overval en de voorbereiding ervan eiste het parket 5 tot 8 jaar cel. Voor zij die een aandeel zouden gehad hebben in de heling van de buit vroeg het parket celstraffen van 1 jaar tot 3 jaar. Een vrouw die een beperkte rol had gespeeld, riskeerde enkel een opschorting.

De rechtbank oordeelde echter dat de elementen die het parket had aangevoerd onvoldoende waren om de verdachten te veroordelen en sprak 18 personen vrij. Voor Bertoldi werd nog geen uitspraak gedaan. De man zit in Frankrijk in de cel voor andere feiten. Zijn aandeel werd dan ook afgesplitst en zal op een latere datum behandeld worden.

BELGA

Twee personen veroordeeld
Intussen werden op 27 november 2015 in Zwitserland twee personen veroordeeld die ook -zij het van ver- betrokken waren bij de overval. Het gaat enerzijds om een 61-jarige makelaar die in een kelder diamanten ter waarde van 6,6 miljoen euro had verborgen die afkomstig waren van de roof. De makelaar had die gekregen van Bertoldi, die hij tijdens een verblijf in Marokko had leren kennen. Hij had de opdracht gekregen om kopers te vinden voor de diamanten. Hij werd schuldig geacht aan heling en witwaspraktijken en kreeg twee jaar cel met uitstel.

De tweede verdachte was een advocaat uit Genève die een boete met opschorting kreeg wegens poging tot belemmering van het onderzoek. De makelaar had enkele uren voor zijn arrestatie een ontmoeting met de advocaat. Die vertelde hem over de diamanten, hun afkomst en de bergplaats, en vroeg hem sleutels van de plek bij te houden zodat de politie ze niet zou vinden.

Twee andere mensen werden door de rechtbank in Genève dan weer vrijgesproken. Het duo had elk één diamant gekocht, maar volgens de rechtbank wisten zij niet waar die vandaan kwamen. 
93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Fantastisch toch hoe onze justitie werkt. Geen wonder dat Belgie het paradijs is voor criminelen.

 • Alan Janssen

  Nog eens bewijs dat de rechtbank een klucht is... er werken 40 man 2 jaar aan en dan beslist een persoon even.... misschien heeft de rechter nu ook een extra pensioen.... meestal geen rechtvaardigheid, maar diegene met de grootste mond en trucs zal zegevieren

 • Manten Kalle

  Erg. Als ge water verspilt zult ge in het gevang geraken, maar 37 miljoen euro diamanten stelen ...

 • Maurice Keukelaers

  Als DNA en bezwarende telefoongesprekken onvoldoende bewijzen zijn, wat dan wel ? Of beroept men zich weer op de "privacy" ? Wat een klucht.

 • Juliaan Van Reeth

  En als ik, ocharme 5 km/u te snel rijd, krijg ik een boete in de bus. Direct te betalen of anders moet ik het bij meneerke komen uitleggen, zoniet vlieg ik in den bak. Dit is echt een apenland ...