18-jarige jongen nog steeds vermist na kapseizen zeiljacht, zoekactie definitief stopgezet

Archiefbeeld.
PHN / Robberechts Archiefbeeld.
Voor de kust van Oostende is een vaartuig met zes opvarenden, Belgen en Nederlanders, zaterdagochtend gekapseisd. Twee van de mensen aan boord werden dood uit het water gehaald. Een van de dodelijke slachtoffers is een bekende Nederlandse jachtenbouwer uit Breskens, in Zeeuws-Vlaanderen. Drie anderen konden gered worden, eén iemand is nog vermist. Het gaat om een Nederlandse 18-jarige jongeman. Om 21u22 zaterdagavond werd de zoekactie stopgezet en deze zal zondag niet hervat worden.

Het Nederlands zeiljacht Capella uit Breskens kapseisde omstreeks 8.30 uur, met 6 bemanningsleden aan boord, op tien mijl voor de kust van Oostende. Het vaarongeval werd pas na de middag ontdekt, toen een nabijliggend baggerschip opvarenden uit het water haalde.

Twee opvarenden werden dood teruggevonden, het gaat om zeventigers met de Nederlandse nationaliteit. Drie anderen konden gered worden vanop de romp van het schip. Zij werden met een helikopter naar het ziekenhuis in Brugge gebracht. Eén van hen was onderkoeld.

Een grootscheepste zoekactie werd op poten gezet om het zesde bemanningslid, een 18-jarige jongeman, terug te vinden. Daarbij zochten ook Nederlandse reddingshelikopters en -boten mee. Er is de hele namiddag en avond gezocht in het gebied rond het zeiljacht. Het volledige gebied werd doorzocht. De broek van de jongeman werd gevanden, maar de drenkeling zelf bleef spoorloos. Omstreeks 21u22 werd beslist de zoekactie stop te zetten en deze zondag niet te hervatten. Het lijkt erop dat ook hij het drama niet overleefde. 

Intussen is de identiteit van de opvarenden bekend. Schipper Frans Maas (79) en het Nederlandse bemanningslid Freddy Franssens (70) zijn bij het ongeluk zaterdagochtend omgekomen. Dat bevestigt Watersportvereniging Breskens. Frans Maas is een bekende jachtenbouwer en vermaarde wedstrijdzeiler uit Breskens, in Zeeuws-Vlaanderen. 

De vermistje jongeman is de Nederlander Hannes Goegebeur (18). Maas' kleinzoon Andreas Zwanenburg (17), Nederlander Robert Tan (53) en Belg Jan Toussein (37) zijn gered en liggen in het ziekenhuis. 

Het gekapseisde vaartuig is het zeiljacht Capella dat onder Nederlandse vlag voer en meedeed aan The Vessel Race. Dat is een wedstrijd over lange afstand voor zeilboten die startte in Zeebrugge en georganiseerd werd door de Koninklijke Jachtclub. Toen de wedstrijd 's middags afgelopen was, had nog één van de 23 deelnemers zich niet opnieuw aangemeld. Nadat een nabijgelegen schip twee personen na de middag uit het water haalde, bleek het al snel om de opvarenden van dat jacht te gaan.

Photo News
Benny Proot

Reddingsoefening met koningspaar afgelast

Normaal gezien zouden koning Filip en koningin Mathilde deze namiddag mee gaan op zee met enkele zeeredders om het 35-jarig bestaan van de kustreddingsdienst te vieren. De reddingsoefening voor de kust van Middelkerke werd echter afgelast door de ernstige noodsituatie op zee. Andere geplande activiteiten die het koningspaar zouden bijwonen - zoals een reanimatie op het strand - konden wel nog doorgaan.