1722 geactiveerd, steden sluiten bossen en parken: plaatselijk rukwinden en véél regen (maar de mooie zomer is nog niet voorbij)

Beeld ter illustratie.
Photo News Beeld ter illustratie.
Op veel plaatsen is het al goed aan het regenen. De grootste hoeveelheden worden in het zuidoosten van het land verwacht. Het KMI kondigt voor deze namiddag en avond code geel af over zee, Luik, Namen en Luxemburg. Verschillende evenementen zijn daarom preventief afgelast. Ook heel wat parken en bossen gaan dicht. De FOD Binnenlandse Zaken activeert het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende hulp. Morgen worden er nog enkele buien voorspeld en van dinsdag tot donderdag wordt het zacht en zonnig, de zomer is dus nog niet volledig voorbij.

Vooral in het zuiden van ons land zijn onweders mogelijk. Ook aan zee zijn een paar fikse donderslagen niet uitgesloten. Het wordt fris met op de meeste plaatsen maxima rond 12 of 13 graden. In het zuiden van het land wordt het warmer, met lokaal nog temperaturen tot rond 20 graden, meldt het KMI dat code geel uitvaardigt voor de kust en de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Daar worden rukwinden verwacht van 70 kilometer per uur. Op andere plekken in het land kunnen rukwinden tot 50 of 60 kilometer per uur voorkomen. Ook aan zee worden felle windstoten verwacht.

Rukwinden tot 80 km/u

NoodweerBenelux nuanceert de berichtgeving. "De laatste weermodellen tonen zelfs een afname van de windstoten in het binnenland van Nederland en België. Het meest intense windveld zou volgens actuele weerdata over het zuidoosten van de Benelux trekken. Het grootste probleem de komende 24 uur is de hoeveelheid neerslag. Sommige weermodellen berekenen 20 tot 40 mm in amper 24 uur tijd", aldus Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

De waarschuwingskaart voor wind voor 23 september.
NoodweerBenelux De waarschuwingskaart voor wind voor 23 september.

Ook vanavond blijft het nat, maar in de loop van de nacht wordt het stilaan meestal droog met minima rond 7 graden in het centrum. Een paar plaatselijke buitjes blijven mogelijk, maar in de meeste streken is het droog. De minima dalen naar waarden rond 4 graden in de Hoge Venen, 7 graden in het centrum en 11 graden aan de kust. De matige noordwestelijke wind wordt later soms zwak. Aan zee neemt de krachtige noordwestenwind af tot matig met aanvankelijk nog rukwinden rond 60 km/ u.

Bossen en parken gesloten

Op verschillende plaatsen in het land gaan alvast parken en bossen dicht. Zo ook in Brussel en dat vanaf 14 uur. In de parken die niet afgesloten kunnen worden, zullen waarschuwingsberichten uithangen. De opzichters zullen het publiek ook informeren. Leefmilieu Brussel raadt iedereen aan om de omgeving van parken en bossen te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen.

Geraardsbergen treft eveneens maatregelen. In de Oost-Vlaamse stad werden bossen en parken gisteravond al afgesloten. Het gaat om het Abdijpark, het Grupellopark, Boelarebos, de ingang van de Bosberg, het baantje tussen de Vierwindenstraat en de Muur.

In Wetteren wordt het evenement 'Vaarwel Passerelle' afgelast. Volgende week wordt de oude voetgangersbrug over de Schelde, De Passerelle, er immers afgebroken. “Er zullen deze namiddag geen medewerkers klaarstaan om herinneringen aan De Passerelle op te hangen. Maar we blijven ze wel verzamelen voor een expo. Of je kan ze persoonlijk ophangen aan de brug”, aldus de dienst Toerisme.

In het Antwerpse district Borgerhout is dan weer de rommelmarkt Bouger Bouger, die op het Krugerplein zou doorgaan, afgelast. Iedereen die al betaald had voor deze editie, is automatisch ingeschreven voor de volgende editie op zondag 19 mei. Wie dat wil kan ook zijn centen terug krijgen.

Parklife afgelast

Parklife, deel van het Festival van Vlaanderen, wordt om die reden dan ook afgelast. Het festival had vandaag moeten plaatsvinden. "Tot onze grote spijt zijn wij daartoe genoodzaakt, op last van de provinciale veiligheidsdiensten van Oost-Vlaanderen", zegt Veerle Simoens, directeur Gent van het Festival van Vlaanderen. Parklife in het parkbos langs de Kortrijksesteenweg in de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem is een deels gratis muziekfestival in de openlucht. Door de aangekondigde barre weersomstandigheden ziet de organisatie zich genoodzaakt het evenement te annuleren.

RV © Thijs de langhe

"Wij hebben de voorbije dagen de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden", zegt Simoens. "Er worden, naast hevige regenbuien, ook rukwinden tot plaatselijk 100 km/u voorspeld. Deze houden grote risico's in in een bosrijke omgeving. Deze beslissing raakt ons in het hart, maar is helaas de enige juiste." Tickethouders voor het betalende deel zullen door de organisatie worden gecontacteerd.

1722

Voor niet-dringende hulp opent de FOD Binnenlandse Zaken vandaag ook het telefoonnummer 1722. Dat nummer heeft de bedoeling de burger weg te houden van de noodnummers wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende of potentieel levensbedreigende situatie. Bel dus enkel naar het noodnummer 112 wanneer je dringend medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebt (bijvoorbeeld wanneer je huis in brand staat). 

Zomer

Maar de mooie zomer is nog niet voorbij. Morgen krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Het blijft meestal wel droog, maar er vallen in meerdere streken soms ook nog een aantal buien. De maxima liggen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 14 of 15 graden in het centrum. 

Dinsdagochtend is het zeer fris met nevel of enkele plaatselijke mistbanken die echter snel verdwijnen. Daarna wordt het zonnig met in de namiddag soms wolkenvelden maar droog weer. De maxima schommelen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 15 of 16 graden in het centrum bij een zwakke tot matige oostenwind.

Woensdag en donderdag blijft het door de nabijheid van een hogedrukgebied droog, rustig en zonnig. De nachten zijn behoorlijk fris, maar overdag klimt het kwik woensdag naar waarden tussen 16 en 20 graden. Donderdag is het nog zachter met maxima tussen 17 en 22 graden.

Vrijdag verschijnen er meer wolkenvelden en kan er eventueel wat lichte neerslag vallen. Het wordt enkele graden minder zacht met nog maxima tussen 15 en 18 graden in het centrum.

Tijdens het weekend zal een nieuw hogedrukgebied wellicht ons weer gunstig gaan beïnvloeden. Het blijft dan droog met een afwisseling van zon en wolken bij maxima tussen 15 en 17 graden in het centrum.
79 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Baeyens

  Is het Maximiliaanpark ook dicht, of waait het daar niet ?

 • raymond van der craen

  Geen takje of twijgje dat bewoog aan de bomen gisteren! Toch maar voorzichtig blijven met zulke berichten te verspreiden. De mensen gaan niet meer reageren indien zulk nieuws over stormen wordt verspreid!

 • patrick morel

  De wind was weggewaaid.

 • MYRTHE PASS

  Gisteren, 23 september, voorbij het grasveld van Parklife gereden. De tentjes stonden er troosteloos bij, in volle zon. Winden, laat staan rukwinden, zijn er niet geweest. Ik vrees dat de weerman zich vergist heeft. Ik had ook al mijn voorzorgen thuis genomen.

 • luc thomas

  Wanneer gaat het beginnen?