17 werknemers luchthaven Charleroi voor rechter wegens diefstal

PHOTO_NEWS
Zeventien werknemers van handelszaken op de luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA) verschenen voor de correctionele rechtbank van Charleroi. Ze worden ervan verdacht aanzienlijke sommen geld te hebben gestolen, naar schatting 30.000 euro per maand gedurende een periode van twee jaar. De meeste beklaagden ontkennen de tenlastelegging.

Het waren verklaringen van andere werknemers van BSCA die voerden naar een onderzoek. Afgeluisterde telefoons in 2012 leidden tot beschuldigingen tegen 21 personen, werknemers van winkels op de luchthaven.

Zeventien verschenen voor de strafrechter. De meesten werken in horecazaken van de terminal. Ze worden ervan verdacht goederen en geld te hebben gestolen. De onderzoekers ontdekten meerdere praktijken: sommigen lieten hun kassa open en gebruikten tickets om cash geld op te strijken. Politiemannen in burger, die om een broodje kwamen, stelden de inbreuken vast. Een aantal beklaagden gebruikten het geld om exotische reizen te maken of kochten er een nieuwe auto of een keuken mee.

Maandelijkse 30.000 euro gestolen
Het parket raamt het nadeel voor de handelszaken momenteel op circa 30.000 euro per maand, gedurende twee jaar. De luchthaven (BSCA) en de NV Elior, uitbater in onderaanneming, hebben zich burgerlijke partij gesteld.

Tijdens het onderzoek ontkenden de meeste beklaagden de feiten. Sommigen kwamen terug op bekentenissen, want onder druk afgedwongen door de politie. Meerdere onder hen verklaarden koffie te hebben geschonken aan politieagenten en taxichaufffeurs in ruil voor drinkgeld. Een aantal beklaagden bevestigden hun bekentenissen.

Volgende week maandag komen de burgerlijke partijen en het parket aan het woord.