161 kilo vuurwerk onderschept na wilde achtervolging

Kos
De twee Chileense mannen die gisterenavond in Antwerpen waren opgepakt omdat ze met een wagen een Nederlandse politiecontrole zouden ontvlucht zijn terwijl ze in het bezit waren van een enorme hoeveelheid gevaarlijk vuurwerk, zijn vandaag opnieuw in vrijheid gesteld. Dat meldt de Antwerpse afdeling van het parket Antwerpen.

De twee, die in de buurt van de na een achtervolging achtergelaten wagen waren gevat, ontkennen iets met de feiten te maken te hebben. "Het parket is van oordeel dat er op dit moment te weinig aanwijzingen zijn om de twee te linken aan het bewuste voertuig", klinkt het. "Het onderzoek loopt verder."

De wagen met Nederlandse nummerplaat was om iets voor 22 uur gisteravond op een politiecontrole in Zeeland ingereden en vervolgens via de A12 weggevlucht richting ons land. De Nederlandse politie zette de achtervolging in en verwittigde ook de Belgische collega's. Die merkten wat later de wagen op ter hoogte van Stabroek.

Het verdachte voertuig probeerde met alle middelen aan de politie te ontsnappen en beging een aantal zware overtredingen. Op een bepaald moment reed het op de snelweg zelfs tegen de rijrichting in. Uiteindelijk kwam de wagen in modder vast te zitten naast een spoorwegberm in de wijk Luchtbal, net na het verlaten van de A12. De twee inzittenden vluchtten te voet weg. Met de hulp van een politiehelikopter werden in de omgeving twee verdachten gevat, maar het is dus lang niet zeker of zij effectief iets met de zaak te maken hebben.

Naast de wagen vond de politie 161 kg vuurwerk in dozen aan en in de wagen zelf bleken nog eens meer dan 500 vuurpijlen te zitten, waarvan een aantal erg gevaarlijke. Om het vuurwerk in alle veiligheid in beslag te nemen, werden gespecialiseerde diensten opgeroepen en stelde de politie een veiligheidsperimeter van vijftig meter in.