16- en 17-jarigen krijgen enkel nog bier en wijn

De Block verstrengt wet op alcoholverkoop

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)
De wet over alcoholverkoop aan minderjarigen wordt strenger. Bieren met een tequila- of rumsmaakje en glühwein zijn voortaan verboden voor min 18-jarigen. Wie 16 of 17 is, krijgt enkel nog bier of (schuim)wijn.

Wat mogen jongeren nu nog drinken en wat niet? Cafébazen en organisatoren van jeugdfuiven en festivals vonden al een tijd hun weg niet meer in de complexe regelgeving. Bier en wijn zijn toegelaten voor 16-jarigen, maar sterkedrank niet. Ook mixdranken zoals Bacardi Breezer en Smirnoff Ice, die sterkedrank bevatten, zijn verboden. 

Maar de voorbije jaren kwamen heel wat alcoholische tussenproducten op de markt, waardoor verwarring ontstond. Zo zijn er Desperados en Cubanisto - bier, maar met een aroma van respectievelijk tequila en rum. En wat met glühwein, die een hoger alcoholpercentage heeft dan gewone wijn? 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) brengt nu duidelijkheid: “Het is eenvoudig. Wie nog geen 18 is, kan alleen bier of gewone wijn krijgen. Ze hebben later nog tijd zat voor de andere alcoholische dranken.” Kassiers en cafébazen mogen een identiteitsbewijs vragen wanneer ze niet zeker zijn of klanten oud genoeg zijn.

Een totaalverbod op alcohol voor minderjarigen vindt De Block geen goed idee. Alcoholmisbruik komt ook voor in landen waar de leeftijdsgrens op 18 of 21 jaar staat, zegt ze. “We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol, ook meer algemeen bij de keuze voor gezonde drank en voeding. Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker”, zegt De Block.

“Compleet fout”

Volgens het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs gaat de aanpassing van de wet niet ver genoeg. “Wij vragen nog steeds, net als de Hoge Gezondheidsraad, om álle alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 te verbieden. Dat gebeurt al in de meeste landen. Nu geeft de minister de boodschap dat bier en wijn niet schadelijk zijn - compleet fout.”

Ook CM-voorzitter Luc Van Gorp reageert onthutst: “Is hier een minister van Volksgezondheid of van Economie aan het woord?” Het argument van minister De Block dat alcohol enkel maar aantrekkelijker wordt als je er een verboden vrucht van maakt, vindt Van Gorp een minister van Volksgezondheid onwaardig. En dat jongeren de remmen zouden losgooien als ze pas op hun 18 mogen drinken, is een “nepargument”. “Men heeft in het verkeer een zone 30 ingevoerd om de veiligheid te waarborgen. Men weet dat auto’s daarbuiten sneller rijden, maar daarom gaat men ze toch nog niet afschaffen?”, stelt hij. “Ik ben het zo moe om telkens opnieuw wetsvoorstellen te zien met een lichte verschuiving, die geen duidelijkheid scheppen”, zegt hij nog.

De CM-voorzitter wijst er nog op dat zelfs op economisch vlak de puzzel niet klopt. “Jaarlijks kosten ziekten en ongevallen door alcoholconsumptie vijf tot zes miljard euro, terwijl de inkomsten van de taksen op alcohol drie miljard bedragen”, zegt hij. En dat terwijl er wekelijks 12- tot 17-jarigen op de spoed terechtkomen door het drinken van alcohol. 

De horeca is tevreden met de duidelijkheid, maar experten zijn ontgoocheld over de nieuwe wetgeving. Lees het volledige bericht in HLN+, exclusief voor abonnees.
129 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Gullentops

  De wet aanpassen.Geen sigaretten of alcohol onder 21 jaar. Toch niet moeilijk.

 • Roy Cooks

  Met zo'n overwicht zou IK me hoeden om anderen op te leggen hoe ze moeten leven...

 • Marleen Sauvillers

  Er zijn al zoveel regels en verboden .wie kan dat blijven controleren. De meeste jongeren weten zelf ook wat goed en slecht is.

 • HUGUETTE DENEYER

  Huguette Deneyer Volgende verbod van Maggie:verboden te ademen. Wie gaat zij allemaal aanstellen om al die nieuwe uitvindingen te controleren? Eerst eens orde op zaken zetten bij alle politiekers, want die zien ook het kaf tussen het koren niet, of beter : ze hebben het nog nooit gezien;

 • Mario Bocque

  Ze zou beter van den drank afblijven met het maken van zulke beslissingen.Dat maakt her nog verleidelijker voor jonge tieners. Ze er leren met omgaan is hier de boodschap en niet alles verbieden.