16 dagen cel voor koppel dat dochter weigert in te enten tegen polio

thinkstock
Een Pools koppel is in de Brugse rechtbank veroordeeld tot 16 dagen cel en een boete van 800 euro omdat het zijn dochtertje weigert in te enten tegen polio. Dat is wettelijk verplicht. "De inentingen kunnen kanker en autisme veroorzaken", was hun verweer.

De maximumstraf was in principe een maand cel. Maar omdat de man uit Roeselare en de vrouw uit Brugge eerder al veroordeeld werden tot een geldboete van 300 euro omdat ze hun zoontje weigerden in te enten,  riskeerden ze meer. De rechter besloot het koppel toch 'maar' elk 16 dagen cel te geven en een geldboete. Het koppel kwam tijdens de vorige zitting zonder advocaat naar de rechtbank . Hun weigering bleek niets met religieuze overtuigingen te maken te hebben. "Die inentingen kunnen kanker en autisme veroorzaken", beweerden ze. "Dat dit in België verplicht is, komt door de macht van de farmaceutische industrie. Wij weigeren daarmee akkoord te gaan." De twee vroegen de vrijspraak, maar de rechter ging daar niet mee akkoord. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Van den Bogaert

  Kijk maar eerst eens naar de documentaire: The silent epidemic. Wees verstandig en informeer je!

 • Lode Van de Keere

  Die twee Polen denken het dus beter te weten dan enkele duizenden wetenschappers...arm Polen.

 • VALOREDIVERITA

  Als ze vinden dat ze gelijk hebben, houd niets hen tegen om te verhuizen naar een land met een wetgeving zonder verplichting. Die zijn er genoeg in de wereld. Dan kunnen ze in real life statisch vergelijken hoeveel mensen de ziekte hebben gehad en hoeveel kinderen statistisch allergisch hebben gereageerd bij inenting hier. Je moet steeds de voor en nadelen afwegen en niet alleen met de nadelen schermen.

 • Peter weethetbeter

  misschien een betere straf zou zijn als hun kind ten gevolge van het niet krijgen van spuit dat ze uitgesloten worden van ziekenverzekering en zelf kunnen opdraaien voor alle koste die die weigering meebrengt!

 • luc soetaerts

  Sarahtje van der Spek denk je nu echt dat celstraffen van 16 dagen effectief uitgevoerd worden? We zijn in België hé. Doe maar eens navraag vanaf wanneer je effectief de gevangenis in gaat, dan ga je je oogjes opentrekken.