151 bestuurders betrapt op één uur: pechstrookrijders aan werken op E17 worden opgespoord via dashcambeelden

Beeld van de wegenwerken op de E17.
Kristof Pieters Beeld van de wegenwerken op de E17.
Bestuurders die tijdens de werken op de E17 ter hoogte van Sint-Niklaas gebruikmaakten van de pechstrook om in te halen, zullen opgespoord worden via dashcambeelden en vervolgd worden. Dat meldt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Bij een controle van de wegpolitie vandaag werden al 151 bestuurders betrapt op één uur tijd. 

De heraanleg van de E17 tussen Waasmunster en Sint-Niklaas, over een lengte van zowat acht kilometer, is maandag gestart. Kort daarna doken al beelden op van bestuurders die de files aan de werken wilden vermijden door via de pechstrook in te halen. Beelden van een dashcam toonden op twee minuten tijd dertien voertuigen, waaronder een vrachtwagen, die de pechstrook gebruikten. 

Verhoogde controles

De bestuurders worden nu opgespoord, zegt het parket. "We hebben kennis gekregen dat er tal van bestuurders tijdens de werkzaamheden op de E17 tussen Sint-Niklaas en Waasmunster oneigenlijk gebruikmaken van de pechstrook. De dashcambeelden zullen worden geanalyseerd ter identificatie van de bestuurders met het oog op vervolging. De wegpolitie zal ook verhoogde controles uitvoeren", zegt persmagistraat Caroline Jonckers.

De Oost-Vlaamse wegpolitie hield vandaag al een eerste controle en betrapte 151 bestuurders op één uur tijd. De pechstrookrijders krijgen een boete van 58 euro voor een overtreding van de eerste graad. Het ging om een niet-zichtbare controle, waarbij de politie ongemerkt de bestuurders kon betrappen. “Daarom zijn er ook een groot aantal overtreders. Wanneer men het iemand ziet doen, gaan anderen vrij snel volgen”, stelt hoofdcommissaris Kristiaan Popelier.

De werken aan de E17 lopen nog tot begin mei. De wegpolitie zal blijven controleren.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Wat is het probleem om deze ongebruikte vluchtstrook aan te passen om de stress en drukte op een aangepaste mannier te ontladen nu geeft men de voorkeur om bestuurders te pesten en anderen die moeten blijven staan zich te ergeren dit moet toch anders kunnen is dit nu echt zo moeilijk !

 • guido vermeyen

  Waarom niet tijdelijk, zolang de werken duren die pechstrook gebruiken ?

 • Toon Schouteden

  Bij wegenwerken de pechstrook als rijbaan gebruiken werkt in andere landen omdat daar niet om de haverklap een op- of afrit is. In ons land is dit niet doenbaar.

 • Marc Statham

  Geef ze maar een goeie boete

 • Alain Ollivier

  Compleet amateurisme hier in België. Bij werken is een pechstrook een perfecte rijstrook. Bij ongevallen wordt tussen de linker en midden rijstrook een strook vrijgemaakt voor de hulpdiensten. Dat ze eens naar Duitsland kijken waar dit zo is. Zo een werken moeten 's nachts gebeuren en tijdens de dag de volle drie rijstroken gebruiken.