150 sympathisanten eisen terugkeer afgezette pastoor die beroep aantekent tegen beslissing

Benny Proot
Zo'n 150 sympathisanten van priester Luk Brutin uit Zwevezele hebben vanmiddag zijn terugkeer geëist aan het bisdom van Brugge. Eerder waren een zeventigtal sympathisanten vanuit Zwevezele met de bus naar Brugge gekomen. De pastoor tekent beroep aan tegen de beslissing van het bisdom. Dat heeft een woordvoerster laten weten. De bisschop moet binnen de dertig dagen een oordeel vellen.

Priester Luk Brutin werd op maandag 21 augustus door bisschop Lode Aerts als pastoor verwijderd uit de parochies Sint-Aldegondis en Sint-Jozef in Zwevezele. Hij zou zijn werk niet naar behoren uitvoeren, al betwist de priester dat zelf. Hij legt zich niet neer bij de uitspraak en heeft beroep aangetekend. 

Brutin vraagt in een brief aan het bisdom om zijn ontslag te herzien. De bisschop zal de komende weken de beroepsprocedure volgen. "Er is een procedure opgesteld. De bisschop zal de tekst van Brutin zorgvuldig bekijken en de voorgeschreven stappen voor een beroep volgen. Hij zal het decreet, dat enkele weken geleden uitgevaardigd is, daaraan aftoetsen en herevalueren", zegt woordvoerster Inge Cordemans. Indien de bisschop bij de beslissing blijft, kan Brutin nog hoger beroep aantekenen in Rome.

"Hij lokt volle missen, wat van veel van zijn collega's niet gezegd kan worden", zegt een van de betogers, Kristo Van Holsbeeck. "Wij willen een duidelijk signaal geven aan de bisschop: erken uw fout en geef onze priester terug."

"We hopen hiermee een punt te maken. We willen Luk terug!", zegt Kristien Rielhof, die de protestmars mee organiseert. Bisschop Lode Aerts toonde zich niet tijdens de actie. Hij liet eerder al weten dat hij niet op zijn beslissing zou terugkomen. Een petitie om de pastoor terug te krijgen, heeft intussen al meer dan 1.000 handtekeningen.

Pastoor Luk Brutin.
Joris Defour Pastoor Luk Brutin.


Benny Proot
Benny Proot
Benny Proot2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sjonny Martero

    Monseigneur...van mij krijg je geen goeiedag meer en keer ik je mijn rug toe. Hopelijk doen er dat velen. En zeker op uw volgende vertoning. Ik zal alvast met mijn rug naar u toe staan.

  • martien herman

    Deze keer vanuit het bisdom geen doofpotoperatie voor deze priester. hij wordt meer gestraft dan de pedofiele bisschop? Welke misdaad kan erger zijn dan weerloze kinderen te misbruiken??