150 Brusselaars trekken naar rechtbank tegen "dagelijkse foltering" hinder Brussels Airport

Archiefbeeld ter illustratie.
Belga Archiefbeeld ter illustratie.
Ongeveer 150 inwoners van het Brussels gewest hebben vanochtend een klacht ingediend omwille van de hinder die ze ondervinden van het vliegverkeer van en naar Brussels Airport. "Verschillende wijken leven onder dagelijkse foltering", klinkt het.

De klacht is gericht tegen onbekenden, luchthavenbeheerder Brussels Airport, luchtverkeersleider Belgocontrol en de Belgische staat (federale overheidsdienst Mobiliteit). 

"Het is de eerste keer in België dat 150 burgers zo'n klacht indienen die gelinkt is aan de volksgezondheid", zegt Charles Six van het platform dat de burgers verenigt. De 150 mensen - volgens de krant La Capital inwoners van Schaarbeek, Evere, Laken, Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe - zeggen dat ze door de vliegtuigen moeilijkheden hebben om te slapen, dat hun woningen trillen en dat ze bang zijn voor de gevolgen van de fijnstofuitstoot.

Maatregelen

De klagers vragen structurele oplossingen, maar in afwachting daarvan willen ze al tijdelijke maatregelen. Zo vragen ze dat er geen nachtvluchten meer zouden plaatsvinden, dat het vrachtvervoer naar "meer aangepaste" luchthavens zou verhuizen en dat de vluchten zouden worden geconcentreerd boven smalle zones, zodat er minder mensen vliegtuigen over zich zouden krijgen. Ook pleiten ze voor schadevergoedingen. 

De Brusselse rechtbank gaf in juli 2017 het Brusselse gewest en de Brusselse gemeenten deels gelijk, nadat ze ruim een jaar eerder drie vorderingen tot staking inzake leefmilieu hadden ingediend. De rechter eiste dat de Belgische staat de overtredingen van de Brusselse geluidsnormen zou stoppen voor wat betreft de Kanaalroute, de Ringroute en de route voor landingen op de korte piste 01, tussen 23 en 7 uur. De staat moet ook een impactstudie laten uitvoeren naar de luchthavenactiviteiten.
68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Bekaert

  Het zal er van komen dat de lichthaven gesloten wordt !Belgie staat op de eerste plaats in absurditeit en ondertussen wrijven onze waalse vrienden in hun handen nietwaar Brussels South .......

 • Kenneth Hackelbracht

  waarom gaat ge der dan wonen. ni zagen en klagen omdat ge daar een huis goedkoop hebt kunnen kopen en niet met de gevolgen kunt leven eh.

 • vanaeken jokke

  De bouwgrond was goedkoop zeggen die van groen een paar jaar volhouden en dagelijks reclameren dan sluiten ze de luchthaven.

 • JOHN WINCHESTER EASTWOOD

  K'woon al heel mijn leven op 3km van Brussels Airport ben er nu 60, wij zijn dat gewoon in Sterrebeek.Wat me meer stoort is de prijs van en taxi, ongeveer tussen 25 en 30 EURO voor een paar kilometers,maar ja laat ze maar klagen de inwijkelingen met hun grootte mond.

 • victor vandesande

  Wedden dat ze deze zomer vanop Zaventem.op vakantie vertrekken??