Exclusief voor abonnees

15 kandidaten Vlaams Belang hebben sympathie voor nazi's: partij start tuchtonderzoek

.
rv .
Het Vlaams Belang is er weer niet in geslaagd om verkiezingskandidaten met nazisympathieën van zijn lijsten te weren. Wij vonden er vijftien terug - alleen nog maar kijkend naar wat er publiekelijk op Facebook verschijnt. Dat gaat van likes voor Adolf Hitler tot steunbetuigingen aan een terrorist die moorden beraamde om Vlaanderen blank te houden. De partij verklaarde gisteren dat ze een tuchtprocedure zal starten tegen alle betrokkenen. Hen van de lijsten halen, gaat niet meer. 

Op zaterdag 13 oktober, letterlijk aan de vooravond van de verkiezingen, staat er in het Oost-Vlaamse Lierde een concert gepland. Niet in het culturele centrum, maar in een sjofele hangar op een privéterrein. De vier groepen op de affiche spelen black metal, een snoeihard undergroundgenre dat al vaak met neonazi's in verband werd gebracht. Dat laatste geldt ook voor Mjölnir MC, de motorclub waarvan het logo op één van de toegangspoorten naar de loods prijkt.

rv

Op Facebook hebben al 72 mensen te kennen gegeven dat ze erbij zullen zijn. Eén van hen is Alexandra Remory, lijsttrekster voor Vlaams Belang in buurgemeente Geraardsbergen. Ze bevindt zich in het gezelschap van kerels die dwepen met organisaties als Blood & Honour en kwistig zijn met hakenkruisen, en ook bij de organisatoren is die gezindheid niet veraf. "Vijftig jaar geleden werd zo'n Untermensch doodgestampt", schrijft één van hen over asielzoekers. "Nu trekken alle Europese regeringen subsidies uit om zulke lage diersoorten hun zin te laten doen!"

rv

Je hebt 18% van dit artikel gelezen
277 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Mattyns

  Daar schieten ze voor in gang.Heb anders nog wel wat ideeën voor onderzoekjes te doen.Maar dan gaat niet zo vlug gebeuren, slecht voor de gezondheid

 • Patrice Haemers

  Men probeert VB langs alle kanten aan te vallen in de media in de hoop dat ze weinig of geen stemmen behalen maar ik vrees het omgekeerde effect.

 • Gilles Standaert

  Kunnen die mensen dat niet wegsteken als volgend excuus "portret omwille van historische waarde of achtergrond", of is dat enkel voor zij die stalin en lenin aanbidden?

 • mark devos

  en da mag dus ni ..stoute mijnheren .....stout stout foei

 • johny daneels

  extreem links dat is dan weer geen probleem, hoe linkser hoe beter...als er op betogingen van onschuldige burgers die de vreemdelingen beu zijn wordt geknokt...zijn het steeds de extreem linkse die hun gewelddadigheid niet kunnen stoppen ,losers...