15-jarige Vlaamse jongen wordt boeddhistische monnik

vmma
De gemiddelde 15-jarige jongen droomt van een brommer, maar Giel wil wat anders: boeddhistische monnik worden. Overmorgen vertrekt hij naar India om zijn droom te ­verwezenlijken. Hij zal meteen 15 jaar blijven in een klooster in de uitlopers van de Himalaya.

Vrijdag is D-Day voor Giel uit Sint-­Laureins: dan vertrekt hij, helemaal in zijn eentje, naar India. Een 16 uur lange vlucht brengt hem naar het Jonang-klooster, dicht bij de grens met Tibet, in de uitlopers van de Himalaya. Daar zal hij, als alles goed gaat, vijftien jaar ­verblijven: tot zijn opleiding tot boeddhistische leermeester of 'tulku' is afgerond.

Een ploeg van 'Telefacts' mocht hem volgen tijdens zijn laatste dagen in ons land en bracht gisteravond een portret van de bijzondere jongeman. "Ik zie op tegen het afscheid, maar kijk er ook naar uit om naar het klooster te gaan."

Het boeddhisme kreeg hij met de pap­lepel ingegoten door zijn moeder Sabine, die het oosterse geloof ook praktiseert. "Het is begonnen op mijn zesde: nadat ik de Dalai Lama had gezien, heb ik weken gezeurd om een monnikspij", vertelt Giel. "En sinds ik in India enkele boeddhistische kloosters ben gaan bezoeken, wilde ik alleen nog monnik worden. Enkele maanden geleden heb ik toestemming gekregen van één van mijn meesters om in de leer te gaan in het Jonang-klooster."

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE