15 illegale gezinnen kozen hazenpad uit terugkeerwoning

Van de 79 gezinnen die tussen oktober 2008 en februari 2010 in de terugkeerwoningen voor uitgeprocedeerde families verbleven, vertrokken er vijftien met stille trom. In Sint-Gillis-Waas komen er tegen de zomer vijf woningen bij. Dat meldt De Morgen. De terugkeerwoningen moeten een einde maken aan de opsluiting van minderjarige kinderen in gesloten centra.

In Zulte en in Tubeke werden medio 2008 in totaal acht oude rijkswachterwoningen opgeknapt, waar de gezinnen enkele weken kunnen wonen terwijl de administratie hun terugkeer voorbereidt. De woningen worden niet bewaakt, de gezinnen worden wel intensief begeleid door coaches van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Contact met coach
Tussen begin oktober en midden februari konden er 79 gezinnen terecht in de terugkeerwoningen van Zulte en Tubeke. Bij 80 procent verliep hun verblijf gunstig en hielden ze contact met hun coach, 20 procent koos het hazenpad. In concrete cijfers: 32 gezinnen keerden vrijwillig terug naar hun thuisland, 5 gezinnen werden gedwongen om België te verlaten. Van de 79 gezinnen die in Zulte en Tubeke verbleven, waren er ook 15 gezinnen die op kousenvoeten het huis verlieten en (opnieuw) de illegaliteit indoken.

Tussenhuizen
Door het vrij lage ontsnappingspercentage opent de regering dit en volgend jaar extra tussenhuizen. Vijf woningen komen er al zeker in Sint-Gillis-Waas, voor de andere woningen wordt nog een gepaste locatie gezocht door de Regie der Gebouwen. (belga/kh)