15.000 mensen op klimaatmars Brussel: "Dit is gewoon seizoen twee van Youth for Climate”

Anuna De Wever staat een cameraploeg van de Spaanse zender EFE te woord.
Photo News Anuna De Wever staat een cameraploeg van de Spaanse zender EFE te woord.
Het klimaatprotest is sinds vandaag officieel terug. De derde wereldwijde staking voor het klimaat bracht 15.000 betogers op de been in Brussel. Boegbeeld Anuna De Wever liet weten dat de klimaatspijbelaars voortaan opnieuw maandelijks marsen zullen organiseren. Ook Kyra Gantois, die na wrevel uit de kerngroep Youth For Climate stapte, was er vandaag bij. Wereldwijd vinden vandaag, na een oproep van Greta Thunberg, meer dan 5.000 evenementen plaats om actie te voeren voor het klimaat. Het hoogtepunt is een betoging in New York. Daar worden meer dan een miljoen leerlingen verwacht van 1.800 scholen die klimaatspijbelen toestonden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De beroemde Zweedse tiener en activiste Greta Thunberg had opgeroepen in de hele wereld te betogen in de aanloop naar de klimaattop bij de Verenigde Naties op dinsdag. Er zijn vandaag in wel 120 landen scholierenprotesten.

“We leggen het werk neer en komen op straat om onze politici eraan te herinneren dat de tijd dringt om de klimaatcrisis aan te pakken”, meldden de organisatoren van de mars in Brussel. “Over de generaties heen slaan we de handen in elkaar: jongeren, volwassenen, grootouders.” 

Klimaatorganisaties Klimaatcoalitie Youth for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en Rise for Climate waren allemaal aanwezig.   “We zijn hier om klimaatgerechtigheid te eisen. Vanaf zondag heeft België nog 100 dagen tijd om een ambitieus klimaatplan op te stellen en tegen 2050 naar een nuluitstoot te gaan”, aldus Nicolas Van Nuffel van de Klimaatcoalitie. De derde wereldwijde staking voor het klimaat krijgt ook ditmaal de steun de vakbonden en organisaties als Amnesty International.

Anuna De Wever

“Ik heb er zin in. We waren de hele zomer weg uit het straatbeeld en dan was er het grote drama met Pukkelpop en Kyra Gantois. Dat is jammer want dit moest onze grote comeback zijn. Ik ben heel blij om hier vandaag te staan met al deze mensen die er in geloven”, vertelde Anuna De Wever.

Youth for Climate zal vanaf nu opnieuw maandelijks op straat komen met een mars om de klimaatcrisis aan te kaarten. Zelf trekt Anuna De Wever volgende week voor drie maanden naar Latijns-Amerika, maar de acties gaan door. “Er is bijna nog niets gebeurd in België. In al de Europese klimaatrapporten die binnen kwamen zag je dat België over de hele lijn gebuisd is. Het is een ramp. Ik had vooral gedacht dat ze ambitie zouden getoond hebben. Je kan de wereld niet veranderen van de ene op de andere dag, maar de ‘sense of urgency’ is er nog niet bij de politici. Daarom begin ik bijna te panikeren. Het gaat ook echt over mijn toekomst.”

In Brussel is er een grote mensenmassa op straat.
Mark Baert In Brussel is er een grote mensenmassa op straat.

Sommige stemmen binnen de klimaatbeweging stellen dat het protest niet radicaal genoeg is. Naar het evenbeeld van de protesten in Hong Kong vinden klimaatgroepen als Exctinction Rebellion dat ze zich explicieter mogen manifesteren. “Als je iets voor het klimaat doet, is het nooit goed. In het begin was het te radicaal, omdat we aan het spijbelen waren en nu zijn we plots niet radicaal genoeg. We moeten gewoon zien dat de massa mee is en zoveel mogelijk mensen mee in dit verhaal gaan”, vindt De Wever.

“De nieuwe marsen zijn er om te bewijzen dat er veel mensen zijn die willen dat er iets verandert. Het draagvlak is nooit groter geweest. We zijn hier nu om te zeggen: we geven niet op”, besluit De Wever.

Baert

Kyra Gantois

Een opvallende aanwezige tussen de klimaatbetogers in Brussel was Kyra Gantois. De mede-oprichtster van Youth for Climate brak onlangs met de beweging. Toch zakte ze na lang twijfelen naar Brussel af. “Ik heb Youth for Climate opgericht voor een reden, die is er nog steeds en daarom sta ik hier. Dat ik niet meer in de kerngroep zit, betekent niet dat ik niet meer voor het klimaat wil vechten. Ik word nog steeds begroet door de leden van de beweging en mensen langs de kant zeggen dat ze het fijn vinden dat ik er ben. Dat doet deugd”, zegde Gantois. “Ik ben van plan om zelf nog acties te organiseren in de toekomst. Al ga ik eerst wat afwachten zodat ik niet een actie organiseer die al bestaat”, aldus Gantois nog.

Ook Kyra Gantois was toch aanwezig in Brussel.
Photo News Ook Kyra Gantois was toch aanwezig in Brussel.

Radicale klimaatbeweging

Ook de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion was aanwezig. Zij hielden de klimaatmars tijdelijk op tijdens een blokkade in de Wetstraat in Brussel. Het ging om een gezamenlijk afgesproken actie, want na enkele minuten kon de massa zijn weg vervolgen.

Met een groot spandoek met daarop “Rebel for life” blokkeerden de leden van Extinction Rebellion de Wetstraat. De klimaatmars was toen iets voorbij halfweg. De leden van Extinction Rebellion kregen tijdens de onderbreking de kans om de jongeren van Youth for Climate toe te spreken en een spandoek van hun beweging te onthullen.

BELGA

Extinction Rebellion is een beweging die bestaat uit radicalere ecologisten die oproepen tot acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, maar wel zonder geweld. Onlangs hebben ze zo nog de gevel van de Braziliaanse ambassade beklad met verf als protest tegen president Bolsonaro en zijn gebrekkige beleid tegen de branden in het Amazonewoud.

Aan station Brussel-Noord verzamelen de veelal jonge demonstranten.
Twitter/@Lanomadesed Aan station Brussel-Noord verzamelen de veelal jonge demonstranten.

Waarom staken?

Ook Marc Leemans (ACV) en Robert Vertenueil (FGTB) liepen zichtbaar mee. Enkele Europese vakbondsvertegenwoordigers namen na de mars het woord en hamerden op de sociale gerechtigheid die gepaard moet gaan met de klimaatgerechtigheid. “Waarom maken we geen wet die de arbeiders beschermt wanneer de temperatuur de 30 graden overschrijdt”, stelden ze voor.

“Dat burgers op straat komen om de eis voor een krachtdadig klimaatbeleid kracht bij te zetten, is op zich een goede zaak. Alleen begrijpen we niet dat de vakbond die betoging erkent als ‘staking’, op kap van onze bedrijven”, reageerde Unizo op de staking. “Werknemers met een stakingsvergoeding aanmoedigen om vrijdag niet op het werk op te dagen en onze ondernemers op die manier voor het blok te zetten is contraproductief en vooral unfair. We hebben net alle handen op de werkvloer nodig om concreet werk te maken van de klimaattransitie.”

De Algemene Centrale van de socialistische vakbond voorzag via een aanzegging in stakingsdekking voor leden die vandaag deelnamen aan de wereldwijde klimaatstaking. Het federale ABVV ondersteunde eveneens de actie, maar een federale aanzegging werd niet ingediend.

Unizo erkende dat inspanningen voor het klimaat nodig zijn. De organisatie lanceerde afgelopen voorjaar een hele reeks klimaatdoelstellingen, met daarin ook een hoofdrol voor de ondernemers zelf, en de nadrukkelijke oproep aan de regeringen om concrete stappen te zetten.

“Onderhandelaars moeten delegatie ontvangen”

Ook politici Raoul Hedebouw (PvdA) en Meyrem Almaci (Groen) werden opgemerkt in de enthousiaste menigte.  De partijen die onderhandelen over een nieuwe Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open Vld) zouden een delegatie van de klimaatbetogers moeten ontvangen, zo verklaarde Groen-fractieleider Björn Rzoska. “De 15.000 tot 20.000 klimaatbetogers geven de onderhandelaars een duidelijk signaal dat men meer ambitie moet tonen op het vlak van klimaat”, aldus Rzoska.

Deelnemers aan de Brusselse klimaatmars.
REUTERS Deelnemers aan de Brusselse klimaatmars.

Internationale acties

De eerste acties van de dag vonden plaats in Oceanië. Onder meer in Vanuatu en Kiribati en op de Salomonseilanden kwamen kinderen op straat met de boodschap: “Wij zinken niet, wij vechten”. De atollen dreigen een van de eerste slachtoffers te worden van de stijging van het zeepeil door de klimaatopwarming.

In Australië waren er in tientallen steden acties. Niet alleen scholen, maar ook bedrijven en administraties moedigden hun mensen aan om deel te nemen. Op verscheidene plaatsen kregen de stakende scholieren bijval van volwassen betogers. De activisten zelf zeiden dat meer dan 300.000 mensen aan de protesten hadden meegedaan. Grote marsen waren er onder andere in Sydney en Melbourne. In Sydney bijvoorbeeld verzamelden vele tienduizenden mensen in het Domain Park. Vele scholieren en studenten spijbelden om er bij te zijn, maar er waren ook veel volwassenen. Minstens 2.500 bedrijven in het land hebben hun steun betuigd en vele bedrijfsleiders gaven hun personeel de toestemming om mee te betogen. 

Een mars voor het klimaat in Brisbane, in Australië.
EPA Een mars voor het klimaat in Brisbane, in Australië.

Ook in Europa waren er manifestaties in het kader van de wereldwijde actiedag voor het klimaat. 

In Duitsland vielen de betogingen samen met een bijeenkomst van de regering, die al weken op zoek is naar een akkoord over een nieuw klimaatplan. Volgens de organisatoren van Fridays for Future werden er in Duitsland meer dan 500 manifestaties in de steigers gezet. In steden als Berlijn en Frankfurt werd de ochtendspits verstoord door jonge actievoerders die tijdelijk belangrijke verkeersknooppunten blokkeerden.

In Berlijn startte rond het middaguur een massademonstratie aan de Brandenburgse Poort. Daarmee wilden de klimaatbetogers extra druk zetten op de regering van bondskanselier Angela Merkel. Die houdt sinds donderdag een marathonvergadering over een nieuw klimaatplan.

In Berlijn startte rond het middaguur een massademonstratie aan de Brandenburgse Poort.
AFP In Berlijn startte rond het middaguur een massademonstratie aan de Brandenburgse Poort.

Massale demonstraties waren er niet, maar ook in Azië en Afrika werd actie gevoerd in het kader van de wereldwijde klimaatstaking. 

In India kwamen enkele honderden schoolkinderen, studenten en milieuactivisten bijeen in de hoofdstad New Delhi. “We zijn hier om ons recht op schone lucht, ons recht op leven en ons recht op verzet op te eisen”, zo legde de activist Aman Sharma in New Delhi uit. Ook in steden als Kolkata vonden acties plaats, maar de opkomst is summier in verhouding tot het totale bevolkingsaantal van 1,3 miljard. Nochtans is India de derde grootste vervuiler ter wereld en lijdt het land onder extreme weersomstandigheden. In weinig steden op de wereld is de lucht meer vervuild dan in New Delhi.

“De elite hier denkt dat ze alles kunnen kopen, ook zuivere lucht, en de armen hebben meer dan genoeg andere problemen om zich ook nog eens over het klimaat te bekommeren”, legt Bhavreen Kandhar, die samen met haar twee dochters naar de betoging in de hoofdstad is gekomen, uit.

Indiase tudenten protesteren samen.
EPA Indiase tudenten protesteren samen.

Ook in andere Aziatische landen vonden vrijdag kleinere manifestaties plaats. Zo vroegen betogers in onder meer de Thaise hoofdstad Bangkok en aan grote Filipijnse universiteiten meer actie van hun regering om klimaatverandering en de gevolgen ervan aan te pakken.

Op het Afrikaanse continent is onder meer gemanifesteerd in Zuid-Afrika, waar honderden mensen betoogden voor het grondwettelijk hof in Johannesburg. Gelijkaardige protestacties vonden plaats in Oeganda en Kenia.

Greta Thunberg

De wereldwijde klimaatstaking, ditmaal een actieweek, komt er naar aanleiding van een VN-klimaattop die maandag in New York plaatsvindt. Daar zal een honderdtal staats- en regeringsleiders op aanwezig zijn. Van hen wordt verwacht dat ze duidelijkheid verschaffen over hoe ze hun klimaatplannen willen verwezenlijken. 

Greta Thunberg, die opriep tot de acties, is in New York waar maandag een VN-Klimaattop plaatsvindt.
AFP Greta Thunberg, die opriep tot de acties, is in New York waar maandag een VN-Klimaattop plaatsvindt.

Zaterdag is er eerst een klimaattop voor jongeren, waaraan onder anderen de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg deelneemt. 

De actieweek loopt tot en met 27 september. 

Volgens de recentste wetenschappelijke consensus moet de wereld tegen 2050 CO2-neutraal zijn, willen we de opwarming van de aarde beperkt houden tot 1,5 graden. 

Brisbane, Australië.
EPA Brisbane, Australië.
In Brussel telde de politie zo'n 15.000 betogers
Mark Baert In Brussel telde de politie zo'n 15.000 betogers
Brisbane, Australië.
EPA Brisbane, Australië.

Bekijk ook: Kyra Gantois stapt uit kerngroep Youth For Climate:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.551 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob Boomer

  Moeten politici het klimaat redden !? Kinderen toch ! Politici lukken er niet eens in om de staatsschuldenput te dempen. En nu zouden ̀zij het klimaat moeten redden. Ernstig blijven hé !

 • Geert Tamsyn

  Ze heeft groot gelijk, veel blabla, grote conferenties, ronkende verklaringen, veel geld, maar in de praktijk geen enkel resultaat, integendeel, de situatie wordt met de dag erger en meer onomkeerbaar. En iedereen blijft maar naar de ander wijzen en weigert de eigen verantwoordelijkheid in te zien.

 • Robert Van Garderen

  Wij deden vroeger op de fiets de boodschappen met een tas achterop en boodschappentassen. We hadden glazen melkflessen en drankflessen met statiegeld en we aten de groete die beschikbaar waren. Plotseling eind jaren 80 moest alles anders. Plastic enz enz enz. Dat waren de reclamemakers en de bedrijven die snelle winst wilden en nu ben ik de schuldige aan de vervuiling? Echt niet. Ga maar demonstreren in Afrika en Azië aangezien ruim 80 procent vd vervuiling vandaar komt en laat mij gerust.

 • peter colson

  Nog niets veranderd. Slim is ze ook niet want dan zou ze weten dat een regering in lopende zaken niets meer kan beslissen en met 12den moet werken. Trouwens, met mijn 55 jaar is mijn ecologische voetafdruk en CO2-uitstoot al lager dan van dit 18jarig ukkie die om de haverklap een vliegreis maakt. Ma en pa zullen ook wel steeds een auto hebben gehad. Maar ik moet nog meer inleveren?

 • joachim albert

  Het is volgens jullie dus de schuld van deze jongeren dat het milieu vervuild is? Neen, het is de schuld van de generatie na de oorlog, die hebben het meest vervuild en die willen op 58 met pensioen en op reis naar Spanje, Griekenland of Turkije. De jongeren moeten later jullie rommel opkuisen en jullie pensioenen betalen dat zij misschien nooit gaan krijgen. Onrechtstreeks heeft elkeen van deze generatie schuld, sowieso door zijn stemgedrag en de onwil om nu actie te ondernemen. Dus zwijg maar