149 Belgische militairen bezorgd over blootstelling aan giftige dampen

Legerbarakken van de Belgische militairen in Gao, Mali
BELGA Legerbarakken van de Belgische militairen in Gao, Mali
Zo'n 149 Belgische militairen hebben zich geregistreerd via een meldpunt omdat ze denken ziek te zijn of zich zorgen maken over de giftige rook uit burnpits. Dat zijn grote afvalverbrandingskuilen in de openlucht, die werden gegraven tijdens missies in Afghanistan en Mali. Dat schrijft De Morgen vandaag. Het meldpunt werd negen maanden geleden opgericht.

"149 militairen hebben zich intussen gemeld: Belgen die op missie waren in Afghanistan en Mali", laat de legervakbond ACMP weten in een tussentijds rapport over het meldpunt. De militairen die zich registreren zijn vooral ongerust over hun gezondheid. Maar 23 mensen zijn ervan overtuigd dat hun blijvende medische problemen gelinkt zijn aan het inademen van de rook uit de burnpits.

De militaire vakbond hekelt dat de legerleiding nog geen concrete acties ondernam. "Bijna wekelijks komen er nog meldingen binnen. We eisen dat de legerleiding dit ernstig neemt", verklaart de ACMP. De legerleiding belooft nu om meer aandacht te besteden aan het gezondheidsrisico van burnpits.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Goebel

    Dan loop ik ook gevaar, want mijn buurman stookt alles in zijn kachels op, zaterdag nog, het was precies een verbrandingsoven i.p.v. een kachel. Kan hier geen enkel raam openzette en mijn tong zwelt, wanneer gaan ze dat verbieden?

  • Edmond Dillien

    Trek het u niet aan bij BW-Antwerpen hebben wij allemaal na een interventie bij de Protex onze gele voeten moeten laten inspecteren in het Stuivenberg en kregen we allemaal een bidon mee naar huis waar we een ganse week onze urine moesten in opsparen, resultaat was dat er niks aan de hand was zeiden ze, maar onze leren laarzen moesten wel grondig gespoeld worden en de papieren van het onderzoek hebben we nooit mogen inzien.

  • Jos Dupont

    Maar pas op wij mogen onze auto niet gebruiken wegens milieu vervuilend !!