145 getuigen voor assisenproces RAW13 Torhout

De politie voert onderzoek in de Torhoutse stationsbuurt, waar de dodelijke steekpartij in de nacht van 15 op 16 juli 2011 gebeurde.
JVK De politie voert onderzoek in de Torhoutse stationsbuurt, waar de dodelijke steekpartij in de nacht van 15 op 16 juli 2011 gebeurde.
Dinsdag is de getuigenlijst samengesteld voor het proces tegen vier leden van de hiphopbende RAW13. Kevin Derveaux (24), Jacky Labaere (42), Robin Van Bossuyt (28) en Kevin Goeman (28) moeten zich vanaf 12 januari voor het hof van assisen verantwoorden voor moord en twee moordpogingen in de uitgaansbuurt van Torhout.

In de nacht van 15 op 16 juli 2011 scheurde de Oostendse hiphopbende RAW13 in een pick-up door de uitgaansbuurt van Torhout. Wellicht waren ze uit op wraak na een vechtpartij een week eerder. Bij hun raid viel een dodelijk slachtoffer en raakten twee andere slachtoffers zwaargewond.

Kevin Derveaux zou de dodelijke messteken hebben toegebracht aan Jeroen Balloey (21). Tijdens het proces zal hij verdedigd worden door Hans Beerlandt en Kelly Decaluwé. De messteken aan Karim M'hedhebi (40) en Christophe Decoene (49) worden toegeschreven aan Jacky Labaere. De Lichterveldenaar wordt bijgestaan door de advocaten Mieke Byttebier en Nadia Lorenzetti. Robin Van Bossuyt was de leider van de hiphopgroep, maar beweert dat hij tijdens de steekpartij zelf niet aanwezig was. Nina Van Eeckhaut en Thomas Gillis zullen de Oostendenaar verdedigen. Kevin Goeman, verdedigd door Marc Decramer en Marlies Demeersseman, zou die bewuste nacht de bestuurder geweest zijn van de pick-up.

Voor de verschillende burgerlijke partijen treden onder meer Jef Vermassen, Filip Van Hende en Rik Ascrawat op. Nicolaas Vinckier stelde zich burgerlijke partij als advocaat van het café waar de steekpartij plaatsvond. Pascale Clauw neemt tijdens het assisenproces de rol van openbaar aanklager op zich.

Tijdens de preliminaire zitting werden de getuigenlijsten van de partijen overlopen. De advocaten van Christophe Decoene deden afstand van enkele moraliteitsgetuigen. Bovendien werd beslist om de politiemensen die het moraliteitsonderzoek voerden, niet op te roepen. De getuigenverhoren zullen ruim twee weken in beslag nemen. De start van de pleidooien is op woensdag 4 februari gepland.

Door een schending van zijn voorwaarden zit momenteel enkel Jacky Labaere nog in de cel. De andere beschuldigden zullen op 9 januari terug naar de gevangenis moeten. Het proces opent op maandag 12 januari met de samenstelling van de volksjury. Op 19 januari start het assisenproces echt met de ondervraging van de beschuldigden door voorzitter Bart Meganck.