14-jarigen moeten Brabançonne én Vlaamse Leeuw kennen

Kinderen zwaaien met vlaggetjes waarop de Vlaamse leeuw staat afgebeeld. De Vlaamse regering heeft de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Opvallend: er staat expliciet in vermeld dat de leerlingen kennis moeten verwerven over de Vlaamse Gemeenschap en haar symbolen.
Benoit De Freine Kinderen zwaaien met vlaggetjes waarop de Vlaamse leeuw staat afgebeeld. De Vlaamse regering heeft de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Opvallend: er staat expliciet in vermeld dat de leerlingen kennis moeten verwerven over de Vlaamse Gemeenschap en haar symbolen.
De Vlaamse regering heeft de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Opvallend: er staat expliciet in vermeld dat de leerlingen kennis moeten verwerven over de Vlaamse Gemeenschap en haar symbolen. 

"Veertienjarigen moeten dus de Vlaamse Leeuw kunnen zingen", zegt N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls. Ook de Brabançonne is verplichte kost. "Kennis van beide volksliederen wordt vandaag al verwacht in het basisonderwijs, maar niet alle scholen houden zich daaraan." Dat dit nu specifiek in de eindtermen is opgenomen, wil niet zeggen dat je kan buizen als je niet weet welk vers volgt op 'Zolang de leeuw kan klauwen'. "De evaluatie gebeurt op het vak (waarin dit wordt ondergebracht, red.) en niet op de eindterm", zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).
119 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Walter Vervloesem

  ik ben er van overtuigd dat mijn kleinzoon zijn lippen stijf op elkaar zal houden als de de brabaconne aan leren. En ik zal trots op hem zijn.

 • Leo Duym

  In De Morgen las ik dat N-VA de belgicistische en anti-Vlaams nationalistische Mia Doornaert (72) naar voren schuift als ‘onafhankelijke’ kandidaat voor de voorzittersfunctie van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). N-VA wordt almaar meer de wegbereider voor een terugkeer naar het unitaire België; zelfs confederalisme is voor De Wever geen noodzaak meer: HLN van 16.6.2018.

 • Dirk Ghysens

  Misplaatst patriotisme. Indoctrinatie. Hersenspoeling.

 • Mohamed Kabbal

  En we zijn goed op weg naar een voorbeeld van hoe ze het in Arabische landen doen.

 • Gilbert Vermeersch

  Dit is geen stap voorwaarts voor Grondwettelijke gelijkheid tussen gemeenschappen. En Mw Crevits, geldt dit ook voor anders gelovigen? CD&V gaat, na gebedsruimtes in eigen scholen, enkel symbolisch de Vlaamse toer op zoals altijd.. zal nog maar eens NVA stemmen.