14 jaar cel voor brute verkrachting jogster, 5 jaar voor verkrachting ex-partner

Jogster voor het leven verminkt

Pascal P.
rv Pascal P.
De 45-jarige man uit Merchtem die in september 2016 een vrouw brutaal en gewelddadig verkrachtte in Vilvoorde is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Pascal P. verkrachtte een jaar later ook zijn ex en sloeg haar in elkaar. Voor die feiten kreeg hij 5 jaar cel, zodat hij in totaal een gevangenisstraf van 19 jaar opliep.

De verkrachting vond plaats op zaterdagochtend 3 september 2016. Het slachtoffer was die ochtend thuis vertrokken om te gaan joggen op het wandelpad Schoewer, een verlengstuk van de Bavaylei in Vilvoorde. Ze liep in de richting van de fietsersbrug die over de Woluwelaan loopt en kruiste een 400-tal meter verder een man die haar vastgreep. Ze werd op de grond gegooid en hevig geslagen in het aangezicht. Daarbij raakte ze voor het leven verminkt. Vervolgens sleepte de dader haar mee naar een verdoken plaats, waar hij haar verkrachtte. Zij hield aan de feiten blijvende verwondingen over.

DNA op muts
Pas maanden later kon een verdachte geïdentificeerd worden. Op 13 juni 2017 had Pascal P. immers zijn ex-partner overvallen in hun stacaravan in Veurne. Hij had de vrouw verkracht en in elkaar geslagen. Volgens zijn eigen woorden was het enkel de tussenkomst van de vierjarige dochter van zijn ex die verhinderde dat hij de vrouw om het leven bracht. P.’s DNA, dat teruggevonden werd op een achtergelaten muts in Veurne, bleek overeen te komen met dat van de dader van de verkrachting in Vilvoorde.

 Het wandelpad Schoewer in Vilvoorde waar Pascal P. toesloeg. Enige tijd na de feiten op 3 september 2016 verspreidde de politie een robotfoto.
Baert Marc Het wandelpad Schoewer in Vilvoorde waar Pascal P. toesloeg. Enige tijd na de feiten op 3 september 2016 verspreidde de politie een robotfoto.

P. bekende dat hij zijn ex-partner had aangevallen en geslagen, maar betwistte dat hij haar zou verkracht hebben. De rechtbank achtte die verkrachting wel bewezen op basis van de verklaringen van het slachtoffer en de medische vaststellingen in het dossier. Dat P. zou geprobeerd hebben zijn ex te doden, zoals het parket voorhield, was volgens de rechtbank dan weer niet bewezen.

“Arrogant misprijzen”
Met de feiten in Vilvoorde had P. naar eigen zeggen niets te maken. Dat zijn DNA daar zou gevonden zijn was volgens hem louter toeval, een verweer dat door de rechtbank resoluut van tafel werd geveegd. Niet alleen was de kans op een dergelijk toeval kleiner dan 1 op 1 miljard, het slachtoffer had P. ook formeel herkend.

De rechtbank toonde zich bijzonder streng voor P. “De man geeft blijk van een compleet gebrek aan normbesef en schuldinzicht”, sprak de rechter. “Hij heeft twee slachtoffers op beestachtige, vicieuze en onterende wijze verkracht en hun gezicht tot pulp geslagen. Het leven van de jogster heeft hij totaal verwoest, net als dat van haar gezin. Op de zitting toonde hij ook een arrogant misprijzen.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Philippaerts

    Prachtig werk nu kan justitie beginnen met de straf drastisch te verminderen goed gedrag verjaardag van de koning en noem al maar op. Wist je dat verkeersovertreders ook die die al 100 keer veroordeeld zijn niet de gevangenis inmoeten of ze moeten al veroordeeld zijn voor minstens 3 jaar. Tot voor kort was dat maar 1 jaar. Zo goed zorgt uw parlement en uw justitie dat veel plegers uit de gevangenis blijven. Justitie is de vakbond van de misdadigers blijkt hier weer eens des te mee.

  • Philippe Vanbelleghem

    hopelijk komt die geen dag eerder vrij . Slachtoffers zijn getekend voor het leven .