14 hoge functionarissen nog altijd niet geslaagd voor taaltest: Wilmès wil hen toch aan boord houden

Minister Sophie Wilmes.
BELGA Minister Sophie Wilmes.
Veertien hoge verantwoordelijken van de federale overheidsdiensten zijn nog steeds niet geslaagd voor een verplichte taaltest. Dat schrijft L'Echo. Bevoegd minister Sophie Wilmès (MR) denkt eraan hen ook na het vervallen van de deadline aan boord te houden.

Toenmalig minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) heeft 2,5 jaar geleden ingevoerd dat alle hoge functionarissen een taaltest moeten afleggen, om te verzekeren dat ze voldoende tweetalig zijn om met hun werknemers in hun eigen taal te kunnen converseren.

Tegen 31 oktober zouden alle verantwoordelijken van de federale overheidsdiensten die test moeten hebben afgelegd. Zo niet, riskeren ze hun baan kwijt te geraken. Vandaag zijn zeven Franstaligen en zeven Nederlandstaligen nog niet geslaagd.

Uitstel 

Minister Sophie Wilmès (MR), die de bevoegdheid Ambtenarenzaken heeft overgenomen, wil de veertien echter zes maanden uitstel geven. Volgens haar kan een regering in lopende zaken op dat niveau geen vervangers aanwerven.

Ingewijden vrezen echter dat het uitstellen van de verplichte tweetaligheid zal leiden tot afstel. 

N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels noemt het uitstel alvast “onaanvaardbaar”. “Dit is een stap terug naar de situatie waar ééntalige ambtenaren carrière konden maken zonder één woord Nederlands te spreken”, zegt ze. “Het is voor de N-VA de evidentie zelf dat leidinggevenden en managers in de federale overheid de andere landstaal voldoende beheersen, zij moeten immers hun medewerkers kunnen aansturen en evalueren in hun eigen taal. Het is hemeltergend dat iemand die genoemd wordt als mogelijke eerste minister, een voor de Vlamingen zo belangrijke maatregel in de frigo zou steken.”

 Volgens Wilmès is er van afstel alvast geen sprake. “Uitstel is niet aan de orde”, schrijft ze op Twitter.
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Dat laat vermoeden hoe hard Reynders Vlaanderen zal verdedigen in de EU.

 • magda de munck

  14 functionarissen nog altijd niet geslaagd voor taaltest, .... ze zullen nooit slagen en zullen altijd aan boord blijven. Wedden?

 • joannes Roderigas

  toch normaal? wie komt dan zijn zakken vullen en waren ze onbevoegd voor hun job. en het gaat er niet om over van waar ze zijn, ongelooflijk dat er evenveel vlamingen als walen waren, in Vlaanderen moet men anders 100% meer frans leren dan in walolie, wat tracht men ons wijs te maken.

 • Francine vanderstraeten

  Ik denk dat het zou nuttig zijn voor iedereen die zich politiek wil profileren van een aangepaste toets af te leggen, bij de nieuwe lichting kamerleden was niveau weer ver te zoeken.

 • chris delanghe

  Als die gasten onze taal niet snappen kunnen ze ook niet functioneren en niet werken. Want daarvoor zijn ze toch betaald? Waarom moeten we ze dan betalen en vooral wat doen die dan, en hoe gaat dat dan in zijn werk??? Kan madam de minister dat ook eens toelichten? Of is dat dan weer staatsgeheim en iets voor achter gesloten deuren? Die zitten daar dus gewoon in alle "sereniteit" hun zakken te vullen niks te doen?