134 procent meer drugscontroles, van 1.800 naar 4.200 betrapte bestuurders in vijf jaar tijd

JVK
Er zijn vorig jaar 4.200 Belgen in het verkeer betrapt op druggebruik. Dat is een forse stijging tegenover vijf jaar geleden, toen het nog maar om 1.800 bestuurders ging. De verhoging is het gevolg van het aantal controles, dat eveneens fors de hoogte is gegaan: + 134 procent. Dat bericht VRTNWS.

De politie kan druggebruik in het verkeer al een aantal jaar gemakkelijk opsporen via een snelle speekseltest. Maar die blijkt pas sinds vorig jaar uitgebreid ingezet te worden door de politie tijdens wegcontroles, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. 4.200 bestuurders legden vorig jaar een positieve speekseltest af, waarna een bloedanalyse in het labo volgde.

De speekseltest is een eerste indicatie van druggebruik en wordt opgelegd aan iedereen van wie de politie vermoedt dat ze mogelijk drugs hebben gebruikt: wie zich opvallend zenuwachtig gedraagt, een verwarde indruk maakt of bijvoorbeeld bloeddoorlopen ogen heeft. Is de test positief, dan wordt het rijbewijs meteen ingetrokken voor twaalf uur en wordt er door een arts een bloedstaal genomen. Het is dat staal dat uiteindelijk het bewijs zal vormen voor de rechtbank. 

Op druggebruik in het verkeer staat een geldboeten en een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. 

De meest voorkomende drug in het verkeer was vorig jaar cannabis, gevolgd door cocaïne, amfetamines en opiaten.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Mareks

  Eerst waren het de jongeren in het weekend, dan waren het de gepensioneerden, nu zijn het weer de jongeren en de druggebruikers .Iedereen begrijpt dat hier iets niet klopt. Wat wel klopt zijn de nacht -en weekend uren van de politie die in deze dus vragende partij zijn: dubbel betaald en de uren terug te nemen! ge zou voor minder een probleem opblasen.

 • Jan Deams

  Zolang de N-VA bestaat zo harder gaat het ga worden. Ze willen een politie staat en dat ze weten waar en wanneer iemand zich bevind en beweegt. De grote criminelen die lachen zich een breuk omdat ze amper gestraft worden en amper opgepakt worden.

 • George Verbeek

  De cannabis test blijft positief soms tot wel en maand na gebruik, en dus lang nadat de effecten zijn uitgewerkt. Stel u voor dat je positief blaast op alcohol omdat je een maand geleden wat gedronken hebt! Dat zou niemand aanvaarden. Wel voor cannabis is dit het geval. Twee maten en twee gewichten.

 • Joeri De clercq

  Je moet echt ne dwaas aijn als u na een speekseltest zegt: hier mijn arm neem een staaltje bloed hier neem het bewijs van me af. Nooit of te nooit geef ik mijn bloed na een positive speekseltest. Weigeren is u volkomste recht. En de blablabla van de gerechtsdokter en politie van 5000euro boete komaan dom volk. Weigeren van bloed is 150euro en de kaas is af. Zie dat je de maand nadien na ze u oproepen wel clean bent want dan kunnen ze u wel iets opleggen,, ja kennu wetten !

 • David Bogaert

  Nu nog een correcte test voor cannabis...