130.000 belastingbrieven fout ingevuld door de staat, maar: "U bent zelf verantwoordelijk"

photo_news
Fiscaal expert Michel Maus roept in 'De Inspecteur' op Radio 2 iedereen op om de vooraf ingevulde aangiftes goed te controleren. Vorig jaar ging het namelijk bij liefst 130.000 mensen mis. En hoewel de staat voor de vooraf ingevulde belastingbrief zorgt, is er géén gedeelde verantwoordelijkheid. De belastingplichtige zelf heeft de eindverantwoordelijkheid.

Het blijft altijd oppassen met de handige vooraf ingevulde aangiftes. "Vorig jaar zijn er 2.200.000 exemplaren verstuurd", zo laat professor Fiscaal Recht Michel Maus weten. "In 94 procent van de gevallen waren die helemaal oké. Bij 6 procent niet." Dat betekent dus dat er bij 130.000 belastingplichtigen toch iets misging. Een serieuze minderheid, maar wel een opvallend aantal. Volgens de professor zijn in werkelijkheid waarschijnlijk nog meer mensen getroffen, want velen aanvaarden de aangifte zonder goed te checken of alle gegevens kloppen. 

Als we te veel vertrouwen op de gps, dan kunnen we ook geen kaart meer lezen. Als we blind vertrouwen op de ingevulde aangiftes, dan zijn we ook niet meer in staat om die deftig te controleren.

Professor Michel Maus

"Ik vergelijk het altijd met een gps", zo werpt Maus op. "Als we te veel vertrouwen op de gps, dan kunnen we ook geen kaart meer lezen. Als we te veel een rekenmachine gebruiken, kunnen we ook niet meer hoofdrekenen. En als we gewoon blind gaan vertrouwen op de vooraf ingevulde aangiftes van de FOD Financiën, zijn we ook niet meer in staat om die deftig te controleren."

Uw verantwoordelijkheid

Het is evenwel belangrijk om dat wel te doen, want er is geen gedeelde verantwoordelijkheid. Als het fout gaat, ligt de eindverantwoordelijkheid altijd bij de burger. "Men verkoopt het als een service, maar er zijn toch wat vraagtekens bij te plaatsen", aldus Maus. "De eindverantwoordelijkheid volledig bij de burger leggen, lijkt me een stap te ver. Zeker als blijkt dat die niet meer in staat is om die complexe oefening van de belastingaangifte zelf te kunnen voltooien. Waar is men dan mee bezig?"

Bo Van Spilbeeck.
RV Bo Van Spilbeeck.

Bo Van Spilbeek bestaat niet meer voor de belastingen

Nog aan de lijn bij 'De Inspecteur': VTM Nieuws-journaliste Bo Van Spilbeeck, die niet meer kan inloggen op Tax-on-web. Sinds haar geslachtsverandering bestaat ze niet meer voor de belastingen. En haar vrouw is plots alleenstaande. “Ik heb door mijn geslachtsverandering een nieuw, vrouwelijk rijksregisternummer gekregen”, zo legde Bo Van Spilbeeck vanmorgen in een telefoongesprek met Sven Pichal uit. “Nu geraak ik plots niet meer op Tax-on-web, ook met mijn oude identiteitskaart lukt het niet.” De gegevens van haar vrouw zijn dan weer van kolom veranderd, waardoor zij plots vrijgezel lijkt. 

“Dus ik besta voorlopig niet voor de belastingen”, aldus Bo. “Als ik daardoor geen belastingen moet betalen, dan zou dat fijn zijn. Maar ik vrees dat dat niet lukt”, lacht ze. “Ik vraag me af of het uiteindelijk wel gaat lukken. Anders moet ik misschien wel op de oude manier een papieren aangifte indienen. Maar dat zie ik eerlijk gezegd niet zo goed zitten.”

Als ik daardoor geen belastingen moet betalen, dan zou dat fijn zijn. Maar ik vrees dat dat niet lukt.

Bo Van Spilbeeck

Synchronisatie

Sinds de nieuwe transgenderwet vorig jaar, is van geslacht veranderen in ons land administratief gezien makkelijker geworden. Maar Tax-on-web lijkt dus nog niet helemaal mee. Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën is dat een foutieve conclusie. “Tax-on-web is zeker mee. Het laat onder meer al toe dat er gehuwden en wettelijk samenwonenden van hetzelfde geslacht zijn, maar door die wijziging in het rijksregisternummer loopt er in dit geval een en ander fout. Ik denk dat het te maken heeft met synchronisatie tussen het rijksregister en de FOD Financiën.” 

Adyns gaat ervan uit dat Bo uiteindelijk wel zonder problemen haar belastingaangifte online zal kunnen indienen. "Ik moet haar ontgoochelen, ze is zeker niet feitelijk vrijgesteld van belastingen", klinkt het.

BELGA143 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Ongena

  opgepast voor de belastingbrief die niet goed is ingevuld, de staat zend bij diverse personen gratis een voorstel op, dit voorstel is nooit bindend, wacht om het definitieve voorstel tot betalen terug te krijgen. indien blijkt dat er fouten tussen zitten, ja dan is de staat hier voor verantwoordelijk, laat jullie niet kennen mensen ga er mee naar de vrederechter deze zal ook oordelen dat de staat die deze brieven foutief hebben opgemaakt in fout zijn.

 • Marc LInden

  ik denk niet dat de staat zich zomaar van die verantwoordelijkheid kan ontdoen.

 • Elke De Vos

  Ja, en als je het zelf invult krijg je later wel een brief waarin staat dat je één of ander bent vergeten... Ze weten het dus zogezegd beter maar als ze het zelf moeten doen bakken ze er niks van en schuiven ze de verantwoordelijkheid -van hun eigen fouten- door naar de belastingplichtige... Typisch een overheidsinstantie.

 • willy cleenwerck.

  Wat steken die ambtenaren dan uit gedurende de dag als ze maar verkeerde brieven mogen versturen?

 • Victor OOMS

  Heb nog nooit geweten dat de overheid in fout was. Het is altijd de kleine man die zijn plan moet trekken.Bekijk de belastingsbrief, ge moet gestudeerd hebben om er aan uit te geraken en dan nog. Waar is de vereenvoudiging gebleven die de politici beloofd hebben? Alleen hun zakkenvullerij is vereenvoudigd ten koste van de bevolking.