13 procent van de Vlaamse huizen loost afvalwater in beken en grachten

Op veel plaatsen, zoals hier, stroomt het afvalwater nog recht in een beekje (archiefbeeld).
Ronny DE COSTER Op veel plaatsen, zoals hier, stroomt het afvalwater nog recht in een beekje (archiefbeeld).
Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) loost een van de acht huishoudens in Vlaanderen zijn afvalwater in een gracht of beek. Niet opzettelijk, simpelweg omdat het huis niet op de riolering is aangesloten. Dat is problematisch want tegen 2027 wil Europa dat de Vlaamse beken en rivieren zuiver zijn.

Wellicht denken de meeste burgers er niet bij na: het lijkt vanzelfsprekend dat je troep via een riolering richting de waterzuiveringsmaatschappij stromen. Maar dat blijkt volgens de cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij voor 13 procent van de huishoudens niet het geval te zijn. Hun troep belandt in de meeste gevallen rechtstreeks en ongezuiverd in een gracht. De berekende rioleringsgraden zijn gebaseerd op een aantal veronderstellingen, waardoor er een afwijking kan zijn van de reële situatie. Voor de berekening veronderstelt de VMM dat wie in een straat woont met een riolering, daar ook op aangesloten is en dat wie op minder dan 50 meter van een riolering woont, daar ook op aangesloten is.

“Wanneer we de huidige riolerings- en zuiveringsgraden vergelijken met die van tien jaar geleden kunnen we soms een ongunstige evolutie vaststellen”, stelt de VMM. “Dat wordt niet veroorzaakt door een achteruitgang op het terrein, maar door een vernieuwde databank en uitgebreid correctie- en updateproces van de rioleringsdatabank. De huidige cijfers benaderen meer de werkelijkheid.” 

Het resultaat voor Vlaanderen bedraagt  87 procent. Dat percentage ligt overigens veel hoger dan enkele afzonderlijke gemeentes. Zo doen vooral kleine en landelijke gemeenten het slecht. 

Slechtst scorende gemeenten

In het Oost-Vlaamse Horebeke is amper 13 procent van de huizen aangesloten op de riolering. Bijna negen op tien van de huizen dumpt daar dus troep in beekjes en grachten. Ook Voeren (21,03 procent), Pepingen (24,24 procent), Bekkevoort (30,34 procent), Geetbets (33,83 procent), Maarkedal (37,12 procent), Begijnendijk (42,99 procent), Kortenaken (44,83 procent) en Glabbeek (46,50 procent) doen het bijzonder slecht met minder dan de helft van de huizen aangesloten op de riolering.

Rioleringsnetwerk uitbreiden en herstellen

De hoge kostprijs van rioleringen is een verklarende factor voor een lagere rioleringsgraad. Toch zal de Vlaamse overheid moeten investeren in enerzijds nieuwe rioleringsnetwerken, anderzijds het herstel van oude rioleringen. In 2027 zouden de Vlaamse bekken en rivieren immers zuiver moeten zijn. Dat eist Europa. 

Europa bepaalt daarbij niet hoe hoog of laag de rioleringsgraad is, maar de strenge normen behalen zonder een uitbreiding van het rioleringsnet lijkt uitgesloten. Dat verduidelijkt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “Het is duidelijk dat we dat proper water niet gaan verkrijgen zolang er afvalwater in de beken terechtkomt”.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dikke Van Aarschot

  en dat was vroeger 100% en 1 maal per jaar werden de grachten uitgekuisd door mensen van de gemeente stonk geweldig en toch was alles veel beter dan nu, geen vieze walgelijke poeiers op de groenten, maar de beerput.

 • Bo Uvier

  Waarschijnlijk heeft Schauvliege daar een héél goeie verklaring voor... minder onderhoud van riolering of zo of ...."er is nog niemand van gestorven".

 • raf janssens

  Minder erg dan de boeren die regelmatig hun beerkarren in de grachten lozen - wat nog altijd gebeurt.

 • william Masson

  Ja waarom ? Omdat de gemeenten nooit riolering gelegd hebben. Trouwens het is een publiek geheim dat kunststeden zoals Blankenberge rechtstreeks dumpen in zee en ja de mileupausen zitten daar al jaren in de gemeente.

 • Edmond Dillien

  kleine en landelijke gemeenten niet ver van een grootstad hebben jarenlang weekendgronden verkocht en laten permanent bewonen door de kopers gewoon omdat meer inwoners meer gemeentebelastingen opbrengen en nu moeten die overal zorgen voor de nodige riolering in die wijken wat geen sinecure is en ook een dure zaak voor hen is.