13 mensen naar ziekenhuis bij 20km door Brussel, 1 loper gereanimeerd

Jan Aelberts
Dertien deelnemers aan het loopevenement 20 kilometer door Brussel zijn overgebracht naar ziekenhuizen en 330 mensen werden langs het parcours verzorgd. Dat heeft het Rode Kruis vanmiddag bekendgemaakt. Het was ook het eerste grote evenement na de aanslagen en dus werden heel wat extra veiligheidsmaatregelen genomen om ruim 40.000 lopers te kunnen ontvangen.

"Eén persoon had een hartaanval bij aankomst, maar kreeg meteen eerste hulp van de aanwezige hulpverleners en werd dan naar het Sint-Lucasziekenhuis gebracht", aldus de hulporganisatie. De andere mensen die naar ziekenhuizen werden verwezen, waren lopers die problemen hadden met de ademhaling en last hadden van uitdroging.

Hoewel enkele lopers onwel werden, merkte het Rode Kruis op dat hun medische adviezen beter werden opgevolgd. "Lopers komen beter voorbereid naar de start", klonk het. "Vorig jaar was het dramatisch met vier hartstilstanden", zegt professor Philippe Meert van het Rode Kruis.

Jan Aelberts
Jan Aelberts

Extra veiligheidsmaatregelen

De 20km door Brussel was het eerste grote evenement na de aanslagen en dus werden heel wat extra veiligheidsmaatregelen genomen. Op iedere straathoek staan er politieagenten en militairen. "We staan in contact met elkaar en hebben een communicatieplan om meteen in te grijpen als dat nodig is", legt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie uit.

Premier Charles Michel, die het startschot gaf vanochtend, vindt het belangrijk dat er weer zo'n evenement georganiseerd wordt: een signaal dat de samenleving weer opgestaan is. Een van de lopers is Europees president Donald Tusk. Hij wil op deze manier de slachtoffers van de aanslagen eren.

Jan Aelberts

"Mooie editie"

"De organisatie kampte dit jaar tot op het laatste moment met heel wat problemen en zorgen, maar uiteindelijk was het een zeer mooie editie", zegt organisatrice Carine Verstraeten. "Ondanks de terreurdreiging, de werken langs het parcours en de spoorstaking, denk ik niet dat we vandaag minder mensen getrokken hebben dan anders."

"De organisatie was dit jaar een pak zwaarder en gecompliceerder dan anders", zegt de organisatrice. "Er waren de veiligheidsrisico's en de bijbehorende zorgen, waarover we op voorhand niet te veel wilden zeggen. Er waren de werken op het normale parcours, waardoor we dat hebben moeten aanpassen, er was zeer slecht weer voorspeld en dan werden we op het laatste moment geconfronteerd met een spoorstaking."

Door die spoorstaking dreigden mogelijk heel wat lopers die anders met de trein zouden komen, niet in Brussel te geraken. Er was voor de organisatie ook geen tijd meer om bussen in te leggen. "We hebben daarom gereageerd door mensen via de verschillende websites op te roepen om te carpoolen, en ik heb de indruk dat daar massaal gehoor aan is gegeven. Ook het weer is meegevallen, veel meer dan een typisch Belgische regenbui hebben we niet gehad, zodat het een zeer geslaagde editie is geworden waarop we trots mogen zijn."

Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts