125 gevangenen moeten op een matras op de grond slapen

Vooral in de gevangenis van Hasselt is er plaatsgebrek.
belga Vooral in de gevangenis van Hasselt is er plaatsgebrek.
Maar liefst 125 gedetineerden moeten momenteel op een matras op de grond slapen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanmiddag in de Kamer geantwoord op een vraag van Annick Lambrecht (sp.a). Opvallend is dat er in Hasselt sprake is van 76 gedetineerden, onder wie negen vrouwen. De minister zegt alles in het werk te stellen om op redelijk korte termijn extra capaciteit te voorzien.

Lambrecht polste eerder al naar het fenomeen in de gevangenis van Brugge, maar wilde woensdag weten of er ook elders gedetineerden op een matras op de grond moeten slapen. Dat blijkt dus het geval te zijn in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Ieper, Marche en Nijvel. Alles samen gaat het om 125 gedetineerden: 107 mannen en 18 vrouwen.

"Ik betreur samen met u dat er in verschillende gevangenissen momenteel inderdaad gedetineerden op een matras op de grond slapen", stelde minister Geens. "Ik doe er alles aan opdat op redelijk korte termijn extra capaciteit beschikbaar wordt in de bestaande inrichtingen om dit te verhelpen".

Hij legde uit dat in Brugge twee secties onbeschikbaar zijn wegens personeelsgebrek. Daarnaast zijn voorzieningen getroffen om extra opnamecapaciteit te creëren in de gevangenissen van Beveren en Leuze. Ook is onlangs de renovatie van een zeventigtal cellen in de gevangenis Leuven-Centraal afgerond.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Awel, en dan? Dat ze blij zijn dat ze nog een matras hebben !

 • Lieve Vandamme

  Is er dan geen beslissing genomen, om criminelen van vreemde origine naar een gevangenis in hun thuisland te sturen? Dàt zou reeds héél veel plaats kunnen creeren, nietwaar? En, men weet toch als men een misdaad begaat , ook in de gevangenis terecht komt? En als men dan geen "comfort" heeft, ja, het is wél een "gevangenis" en geen hotel.....alhoewel het in Belgie in die richting gaat.....

 • Jozef Van Raemdonck

  Een schande dat die hardwerkende brave mensen enkel een matras hebben. Ik stel voor om elektrisch verstelbare lattenbodems met massagefunctie aan te kopen en lakens van Egyptisch katoen

 • Pedro Gonzalez

  In een groot aantal landen zouden ze al reuzeblij zijn mochten ze op een matras kunnen slapen.

 • Roland Louf

  Uitbesteden naar prive =geen stakingen -goedkoper -stakersbonden en chantagebonden = gedaan