120 jobs bedreigd bij Ikea door reorganisatie

REUTERS
Meubelgigant Ikea wil de Belgische organisatiestructuur aanpassen. Die intentie maakte het bedrijf vandaag op een bijzondere ondernemingsraad bekend. Hierdoor staan 100 tot 120 banen op de helling, voornamelijk in het hoofdkantoor en de hr-afdelingen.

“Deze aankondiging van een voorgenomen nieuwe organisatiestructuur kadert in de versnelling van de voorgenomen wereldwijde transformatie van de Ingka Group om nog toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen”, klinkt het in een mededeling. De groep wil meer investeren in nieuwe en bestaande Ikea-winkels en logistieke centra, winkels in stadscentra ontwikkelen en zich focussen op haar e-commerce platform. Ze wil dat doen “om zo nog beter aan de verwachtingen van de klanten te voldoen”.

Als gevolg daarvan zouden in de komende twee jaar wereldwijd 11.500 nieuwe jobs gecreëerd worden. Indien de voorgenomen transformatie zou worden bevestigd, zouden ook 7.500 van de in totaal 160.000 jobs verloren kunnen gaan. Het gaat vooral om functies in het Zweedse hoofdkantoor en jobs in de hoofdkantoren in 30 markten, waaronder in België.

Gevolgen

Ikea Belgium kan de precieze gevolgen van de voorgenomen organisatiestructuur nog niet inschatten, aangezien nog geen beslissing genomen is en de gesprekken met de sociale partners nog maar net zijn opgestart. Toch meldt het bedrijf dat in het hoofdkantoor en de hr-diensten in Zaventem 100 tot 120 banen kunnen verdwijnen.

CEO van Ikea Belgium, Catherine Bendayan, belooft in de persmededeling om de medewerkers open te informeren en maximaal te ondersteunen. Het bedrijf zal vanaf vandaag, “in open dialoog met de sociale partners, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de potentiële impact zo veel mogelijk te beperken, en om de gevolgen ervan te verzachten”. 

“Het sociaal overleg moet alle kansen krijgen. Op die manier kan het banenverlies tot een minimum worden beperkt.” Dat zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vandaag.

Vakbond

Het personeel werd vandaag op de hoogte gebracht van de intentie tot herstructurering tijdens een bijzondere ondernemingsraad in Zaventem. Maandag volgt er een tweede ondernemingsraad. “We hopen dan meer te weten te komen over wie, wat, hoe, wanneer ... en bereiden ons reeds voor op de komende onderhandelingen voorzien door de wet-Renault bij collectief ontslag. We willen oplossingen om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken”, aldus vakbondssecretaris Benny Willems (BBTK).

Het betrokken personeel reageert volgens de vakbondssecretaris op dit ogenblik gelaten en spontane acties zijn momenteel niet te verwachten. “De reacties die we momenteel krijgen, betreft vooral vragen die betrekking hebben op het verloop van de onderhandelingen bij toepassing van de wet-Renault. We hopen dat we die snel mogelijk en met een positief resultaat kunnen afronden”, aldus Willems. 

“Dat een zo winstgevend bedrijf tot een dergelijk banenverlies zou overgaan, hebben wij totaal niet zien aankomen. Deze wereldwijde herstructurering treft bovendien de werking van het hoofdkantoor en hr-diensten in de winkels wel bijzonder zwaar. Er is daar immers sprake van een bijna halvering van het personeel”, zegt vakbondssecretaris Myriam Nevelsteen (LBC).

“Op het hoofdkantoor in Zaventem werken momenteel 255 personen. De hr-diensten in de vijf Ikea-winkels in ons land zijn nu goed voor 35 tot 40 jobs. Dat men in het hoofdkantoor en bij de hr-diensten 100 tot 120 jobs wil schrappen, komt dus neer op bijna een halvering van het personeel in beide diensten, wat toch wel ongelooflijk is”, aldus Nevelsteen.
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Dat is dan de dank voor de belastingsverminderingen die ze krijgen;

 • Ben Strubbe

  Velen hebben het nog steeds niet door, maar het klassieke winkelconcept zal verdwijnen en hele winkelstraten zullen leeg komen te staan en massale werkeloosheid, artificiële intelligentie, hologrammen, ... dat wordt de toekomst. Vanuit je luie zetel kiezen en de meubeltjes (maar ook kledij) zien verschijnen in je living. En kleine prullen zelf afdrukken met 3D-printers. De rest is iets voor Bokrijk.

 • Jean-Paul Peelos

  Op dit ogenblik bouwt Ikea de grootste meubelzaak ter wereld in Manilla. 13 voetbalvelden groot. Lage lonen. Geen vakbonden. Geen Europa. Geen milieuwetgeving.

 • marc van cauter

  Nevelsteen gaat het oplossen zie, binnekort dus geen ikea meer

 • van bogaert jeroen

  begrijp me niet verkeerd en met alle respect voor de mensen die hun werk verliezen . even dit. die hr afdelingen die normaal gezien tussen werknemer en directie moeten situeren hellen algemeen volledig over naar directie en rammen de werkmens geregeld vannalles door de strot.ze gaan in de plaats mss terug werkmensen aanwerven