12 procent van witte kassa's bleek vorig jaar bij controles niet geactiveerd

Photo News
Bij zowat vijfduizend controles het voorbije jaar in horecazaken met een witte kassa, bleek twaalf procent in overtreding. De kassa was er niet geactiveerd zoals het hoort, bevestigt de FOD Financiën vandaag. 

In 5,77 procent van de horecazaken werd een tweede, niet-geregistreerde kassa aangetroffen. "We blijven controleren en sanctioneren", beklemtoont de woordvoerster, na kritiek van de Belgian Restaurants Association (BRA).

Systematisch controles

De sectorvereniging haalde in de krant La Libre Belgique uit naar "het gebrek aan politieke moed" rond de invoering van de witte kassa in de horecasector. Volgens Miguel Van Keirsbilck van de BRA zijn, twee jaar na de start van het systeem, tachtig procent van alle restaurants met een witte kassa uitgerust, maar zijn die lang niet allemaal aangesloten. Hij heeft het over "de helft" van de restauranthouders die het spel niet meespeelt zoals het hoort en dus aan oneerlijke concurrentie doet. Probleem is ook dat enkel controles kunnen bevestigen of een witte kassa correct is aangesloten.

Dat wordt bevestigd door de FOD Financiën, die beklemtoont dat er systematisch controles worden uitgevoerd. "We beschikken wel over instrumenten om te zien of zo'n kassa wordt uitgezet. Dan gaan we ter plaatse voor een controle", klinkt het. Vorig jaar werden meer dan vijfduizend controles uitgevoerd. Uit de reeds afgewerkte dossiers - 4.551 in totaal - blijkt dat in twaalf procent van de gevallen de kassa niet actief was. In 5,77 procent van de uitbatingen werd een tweede, niet-geregistreerde kassa aangetroffen.

Datamining

Daarnaast controleert de FOD Financiën ook op basis van een risico-analyse. Wat dat precies inhoudt, wil de woordvoerster niet kwijt. "Dat is onze interne keuken, maar we doen bijvoorbeeld aan datamining", klinkt het. Hetzelfde gebeurt ook met horecazaken die nog niet over een witte kassa beschikken, maar die op basis van hun omzetcijfer wel zouden moeten hebben. Daarbij bleek vorig jaar, bij sterk gerichte controles, driekwart niet in orde.

De BRA verwijt de regering een gebrek aan politieke moed, bijvoorbeeld door nog altijd de oude btw-briefjes te aanvaarden als beroepskosten. "Maar wij mogen die niet weigeren", zegt de woordvoerster van Financiën, "want niet alle horecazaken zijn onderworpen aan de verplichting van de witte kassa".
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric meyers

  Kans op controle is miniem en de boete bij overtreding zal ook niet veel voorstellen , bij plaatsing witte kassa de uitbater document laten tekenen dat wanneer hij betrapt wordt met fraude hij een boete van 10.000 eur krijgt en een maand in de bak vliegt , probleem zal dadelijk opgelost zijn .

 • Tom De Backer

  En diegene die wel geactiveerd zijn werken er rond door een gewoon wit papiertje als rekening aan te bieden. Hen het voof gehad in een restaurant in antwerpen met een rekening van meer dan 300 euro. Wanneer ik zei dat ik met de kaart ging betalen kwam ineens een officiële rekening en waren ze heel wat minder beleefd.

 • Nick de Anno

  Zelfstandigen mogen enkel afdragen maar hebben geen rechten zoals werknemers. Ben gestopt en trap nooit meer in die val.

 • jo vandenberghe

  Voor een liberale regering een moeilijk uit te roeien plaagje.

 • Johny Van Laethem

  Elle Belg zou zijn belastingen correct moeten betalen, te beginnen met de afschaffing van 28 proc forfaitaire onkosten voor parlementsleden....