12 procent van witte kassa's bleek vorig jaar bij controles niet geactiveerd

Photo News
Bij zowat vijfduizend controles het voorbije jaar in horecazaken met een witte kassa, bleek twaalf procent in overtreding. De kassa was er niet geactiveerd zoals het hoort, bevestigt de FOD Financiën vandaag. 

In 5,77 procent van de horecazaken werd een tweede, niet-geregistreerde kassa aangetroffen. "We blijven controleren en sanctioneren", beklemtoont de woordvoerster, na kritiek van de Belgian Restaurants Association (BRA).

Systematisch controles

De sectorvereniging haalde in de krant La Libre Belgique uit naar "het gebrek aan politieke moed" rond de invoering van de witte kassa in de horecasector. Volgens Miguel Van Keirsbilck van de BRA zijn, twee jaar na de start van het systeem, tachtig procent van alle restaurants met een witte kassa uitgerust, maar zijn die lang niet allemaal aangesloten. Hij heeft het over "de helft" van de restauranthouders die het spel niet meespeelt zoals het hoort en dus aan oneerlijke concurrentie doet. Probleem is ook dat enkel controles kunnen bevestigen of een witte kassa correct is aangesloten.

Dat wordt bevestigd door de FOD Financiën, die beklemtoont dat er systematisch controles worden uitgevoerd. "We beschikken wel over instrumenten om te zien of zo'n kassa wordt uitgezet. Dan gaan we ter plaatse voor een controle", klinkt het. Vorig jaar werden meer dan vijfduizend controles uitgevoerd. Uit de reeds afgewerkte dossiers - 4.551 in totaal - blijkt dat in twaalf procent van de gevallen de kassa niet actief was. In 5,77 procent van de uitbatingen werd een tweede, niet-geregistreerde kassa aangetroffen.

Datamining

Daarnaast controleert de FOD Financiën ook op basis van een risico-analyse. Wat dat precies inhoudt, wil de woordvoerster niet kwijt. "Dat is onze interne keuken, maar we doen bijvoorbeeld aan datamining", klinkt het. Hetzelfde gebeurt ook met horecazaken die nog niet over een witte kassa beschikken, maar die op basis van hun omzetcijfer wel zouden moeten hebben. Daarbij bleek vorig jaar, bij sterk gerichte controles, driekwart niet in orde.

De BRA verwijt de regering een gebrek aan politieke moed, bijvoorbeeld door nog altijd de oude btw-briefjes te aanvaarden als beroepskosten. "Maar wij mogen die niet weigeren", zegt de woordvoerster van Financiën, "want niet alle horecazaken zijn onderworpen aan de verplichting van de witte kassa".
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • john bo

  er valt nog veel geld te rapen bij alle zelfstandigen .De kosten die ze maken moeten ze verbieden. Ik kan ook bijna niets aangeven. Waarom kon een zelfstandige de turteltaks aangeven als kosten en een gewone Vlaming niet

 • Jan Van Rompaey

  En overal krijg je 10 % korting als je cash betaalt. Vuile bedriegers ! Loontrekkenden klussen wat centjse bij om in leven te blijven. Zelfstandige frauderen voor duizenden € om streken te verkopen.

 • rik lagrou

  @ m Van den Bergh Zwart werker die uitkering krijgen of sociale woning Deze aanpakken Dit gebeurt niet 1 jaar schoren krijgen OCMW steun in de plaats en mogen blijven wonen aan 150€ huur in plaats van fraude de huurwaarde 500€ of opzeg Iemand die al voltijds werkt is anders of niet ???

 • robert dumortier

  Een klucht op wielen.

 • Karel Mareks

  Had ge iets anders verwacht? Sinds wanneer betalen zelfstandigen belastingen? Sinds wanneer durft een regering dezelfde belastingen op te leggen aan zelfstandigen zoals aan werknemers? Tijd om de slapende staatssecretaris De Backer wakker te maken, de kans op succes is onbestaand .Is druk met jan modaal voor peanuts te jagen. Maar hij is "goed bezig"