12 leerlingen Zonhovense school besmet met geelzucht

Twaalf leerlingen van de secundaire school het Sint-Jan Berchmansinstituut aan de Kleine Hemmenweg in Zonhoven zijn besmet geraakt met hepatitis A, of geelzucht. Dat maakte directrice Veronique Hubert vanavond bekend. Donderdag zat de school samen met de Limburgse gezondheidsinspectie om maatregelen te treffen.

Voor de twaalf leerlingen zit er niets anders op dan uit te zieken. De eerste gevallen van de hepatitisbesmetting kwamen woensdag aan het licht en het aantal patiënten liep donderdag op tot twaalf leerlingen.

Misselijkheid, braken, spier- en hoofdpijn en vermoeidheid

Hepatitis A is de meest onschuldige niet-levensbedreigende vorm, waarvan het virus de lever aantast. Symptomen zijn misselijkheid, braken, spier- en hoofdpijn en vermoeidheid. Alle toiletten in de school worden driemaal per dag schoongemaakt en ontsmet. Voor en na de maaltijden moeten de leerlingen hun handen wassen en ook de tafels waar gegeten wordt, krijgen een ontsmettingsbeurt.

"Handhygiëne is heel belangrijk, want het virus wordt via de handen en deurklinken doorgegeven. Vrijdag zijn de ouders ingelicht over een vaccinatie. Het vaccin komt vanuit Frankrijk en we krijgen dat aan een goedkoper tarief. De school komt ook financieel tussenbeide. De ouders moeten hun toestemming geven om hun zoon of dochter te laten vaccineren", aldus Hubert.

Dinsdag volgt de vaccinatie van alle zevenhonderd leerlingen en honderd personeelsleden van de school in Zonhoven. De hepatitisbesmetting komt van een besmettingshaard buiten de school. De gezondheidsinspectie houdt die besmettingshaard geheim. (belga/mvdb)