12 jaar cel voor liquidatie aan Antwerpse Crown Plaza

Rechtbanktekening van Benaouf A. (archieffoto).
ANP Rechtbanktekening van Benaouf A. (archieffoto).
De 32-jarige Benaouf A. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens het medeplegen van de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh (34). Deze spraakmakende liquidatie werd op 18 oktober 2012 uitgevoerd voor het Antwerpse hotel Crown Plaza.

Uit Belgisch en Nederlandse politieonderzoek kwam naar voren dat de schutters door sms-berichten op de hoogte werden gehouden, ook over het moment dat zij konden toeslaan. Het hof in Amsterdam oordeelt dat A., die altijd heeft ontkend dat hij iets met de moord te maken had, de berichten verstuurde en zo een essentiële schakel was bij de moord.

Er was achttien jaar geëist, maar volgens het hof was A. niet meer dan medeplichtig. Wel noemt het hof de moord, die op klaarlichte dag bij de entree plaatshad, berekenend, meedogenloos en een schok voor de rechtsorde.

De moord op Bouhbouh markeerde het begin van een 'geweldsspiraal' in de onderwereld. Twee maanden later vond namelijk de aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt plaats, wat waarschijnlijk een wraakactie was voor de moord op Bouhbouh.

Voor deze dubbele liquidatie, die tot dusver wordt gezien als het gewelddadigste hoofdstuk uit de grote Amsterdamse onderwereldoorlog, werd Hamza B. in oktober 2015 in hoger beroep in Marokko tot twintig jaar veroordeeld. Eerder veroordeelden Nederlandse rechters Anouar 'Popeye' B. en Adil A. tot een levenslange gevangenisstraf voor hun betrokkenheid.

De criminelen die elkaar naar het leven staan zijn in de volksmond Mocro-maffia gaan heten, hoewel niet alle betrokkenen een Marokkaanse achtergrond hebben.

Slachtoffer Najeb Bouhbouh (34).
kos Slachtoffer Najeb Bouhbouh (34).