119 leegstaande stations, maar NMBS verkoopt er ook 10 per jaar

BELGA
De NMBS heeft 185 panden die leegstaan, 119 daarvan zijn stations. Dat blijkt uit gegevens die Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) opvroeg. “Het gaat vaak over iconische gebouwen die een herkenningspunt vormen voor dorpskernen. Langdurige leegstand in zo’n station schept meteen een verloederd beeld voor het hele dorp.” 

De NMBS wijst erop dat ze in totaal 2.300 panden beheert. “Dat 119 stationsgebouwen leegstaan, betekent niet dat ze niet gebruikt worden. Ze zijn niet meer toegankelijk voor het publiek, maar heel wat van die gebouwen worden wel nog gebruikt door ons personeel, ze hebben een tijdelijke bestemming als fietspunt of er worden evenementen in georganiseerd. De leegstaande panden die geen functie meer hebben, verkopen we wel degelijk. Elk jaar gaat het om een tiental stations.” Op dit moment staan er vier te koop. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Als de NMBS ooit geprivatiseerd wordt zullen het enkel de grote lijnen en internationale lijnen zijn die rendabel zullen zijn. En het risico is groot dat die zelfs in handen zullen vallen van buitenlandse spoormaatschappijen. Die hoeven enkel hun bestaande lijnen een klein beetje te verlengen om de Belgische rendabel in te palmen.

 • mike vanginderen

  In België veranderen, verbeteren er zaken als er aan twee criteria voldaan word. Het moet politiek in het oog springen en men moet er kiesvoordeel kunnen uithalen, of met de verandering van zekere zaken moet men stijf de zakken kunnen vullen. Is er geen van beiden aanwezig, blijft alles liggen.

 • mertens jean

  De NMBS heeft enkel belangstelling voor de grote lijnen en internationale lijnen. M.a.w. de mensen die buiten de grote centra zoals Antwerpen, Brussel, Oostende, Luik, Namen wonen zijn totaal oninteressant voor de NMBS. Belachelijk, maar het is nu zo.

 • Ivan Willems

  Piet Van Buggenhout, heel juist. Sinds die maatregel klagen de mensen steen en been uit de grond om de woekerzaden van onkruid die in de tuinen waaien. Het is onbegonnen werk om uw tuin netjes te houden. En dat ze niet afkomen met hunne zever dat er alternatieven voor handen zijn. De verhogingen in de weg van beheerder Bruggen en Wegen, het is een schande. Het onkruid woekerd zo fel dat het beter is de hele boel op te breken en nieuw te plaatsen.

 • steven goossens

  Ze zouden ze beter open houden en rendabel maken...