112 Slovaakse vrachtwagens in beslag genomen bij actie tegen sociale dumping in Zeebrugge

Belga
Bij een gecoördineerde actie tegen sociale dumping zijn op een bedrijventerrein in Zeebrugge maar liefst 112 Slovaakse trekkers in beslag genomen. Dat meldt Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen. 

De Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen en de sociale inspectiediensten hebben gisteren een inval gedaan bij North Sea Express (NSE). Die onderneming doet voor transportopdrachten een beroep op de Slovaakse onderaannemer East Transport Leasing (ETL). Bij ETL zijn vooral Roemeense chauffeurs aan de slag. Tijdens de actie werden ook de kantoren van NSE doorzocht.

De aanwezige Roemeense truckers werden verhoord door de onderzoekers. "Duidelijk werd dat de chauffeurs niet akkoord zijn met hun werkomstandigheden en eisten dat er dringend zou worden tussengekomen", aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. De chauffeurs stelden ook hun leefomstandigheden aan de kaak. Andere vrachtwagenbestuurders van ETL kregen gisterochtend via hun boordcomputer de melding dat ze tijdens de actie absoluut niet naar de parking van NSE mochten komen.

Bij de actie werd nagegaan of de Slovaakse onderaanneming en haar opdrachtgever zich schuldig maken aan sociale dumping. Dat betekent dat de bewuste bedrijven mogelijk systematisch hun sociaalrechtelijke verplichtingen in België omzeilen. "Op deze wijze ontstaat oneerlijke concurrentie met ondernemingen die zich wel aan de regels houden", legt De Ketelaere uit.

De West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat Gent zal nog verder onderzoek voeren in de zaak.
49 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Joel Torreele

  NSE : North Sea Ellende.

 • Wilma Buttiens

  de regering had al veel vroeger tegen die wandtoestanden moeten optreden,op de 10 vrachtwagens op de weg zijn het zeker 8 buitenlandse,die maken onze bedrijven kapot

 • Johnny Hofman

  Sociale dumping is slechts op te lossen met fiscale en sociale eengemaakte tarieven in de EU. Had men indertijd met de EGKS toen ze nog met 6 waren een gemeenschappelijke grondwet gemaakt met dezelfde tarieven en slechts landen toegelaten die zich vooraf hervormde naar dit model dan had men die miserie niet gehad. Maar men heeft roekeloos gekozen voor de ongebreidelde annexatiedrift met alle gevolgen van dien. Zelf Oekraïne zou men zonder veel problemen erbij pakken.

 • Dirk Delaere

  De EU laat dit niet toe, integendeel! Het probleem ligt in Belgie, want ieder land is zelf verantwoordwlijk voor de kontrolles op het inhouden van de regels. Maar hier worden beide ogen dichtgeknepen bij die kontrolles. Het is natuurlijk wel makelijk om alle schuld op de EU te walsen.

 • rudy bryssinck

  parking aan de grens met Belgié, Luxemburg of Frankrijk zijn nu campings en kun je zelf met moeite op of af de parking daar ze parkeren tot op de uitrit op de pechstrook