Exclusief voor abonnees

11 procent minder dagjestoeristen aan de kust deze zomervakantie: is de zee passé?

Drukte op het strand van Oostende.
Florian Van Eenoo/ Photo News Drukte op het strand van Oostende.
De kust lokte deze vakantie 11 procent minder dagjestoeristen dan vorig jaar. Toen was het top, nu een ‘typisch Belgische’ zomer. Geen paniek dus, want de hotels zaten wél vol. “En die dagjestoeristen verspreiden zich vandaag over het hele land in plaats van enkel over de kustlijn”, zeggen experts.

Drie hittegolven. Dan zou je toch denken dat het afgelopen zomer op de koppen lopen en over de frigoboxen en schepjes struikelen was aan onze Belgische kust. Op een topdag, zoals het voorbije weekend toen 350.000 dagjestoeristen naar zee wilden, zeker, maar over de hele zomervakantie heen? Dat viel wat tegen. Het was nog eens een ‘typisch Belgische’ zomer- soms mooi, maar soms ook te heet of te nat- en dat maakte dat er toch heel wat minder dagjesmensen van het strand kwamen genieten. Een daling van elf procent in vergelijking met die topzomer van vorig jaar om precies te zijn. In juli klokte de kust af op 2,7 miljoen dagtoeristen, liefst een vijfde minder dan dezelfde maand vorig jaar.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis187 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Nols

  De actieve mensen vinden er hun gading niet, er zijn bv geen redelijke fietsroutes, en de tamme mensen kunnen hun auto niet dicht genoeg aan de dijk parkeren. Daarbovenop de dégoutante West-Vlaamse commercantenmaffia. Neen dank u, Zeeland is daar het tegenovergestelde van. En je kan voor de prijs van 1 dage Belgische kust gemakkelijk drie dagen naar de Franse kust. Als je de laatste dag nog grote inkopen gaat doen in de Auchan of E.Leclerc kan je misschien nog winst maken.

 • christianne bruyland

  wij voelden ons erg schuldig, A D W heeft gezegd en geroepen dat we ons niet meer mochten verplaatsen met de auto, we hebben hem dus laten staan en onze zeilboot zijn zeil was kapot, weer pech

 • Benny Coomans

  de zee is niet passé maar pokkeduur, voor dat geld boek je een vliegreis all in

 • Alain Luppens

  Ik versta de vlucht niet naar de Belgische stranden met het mooie weer. Vies, vuil, ouwe mensen, betonnen appartementsblokken,.... bah!!! Ik ga naar onze noorderburen. Mooi, leuke strandpaviljoens, mooie fietspaden met de polders aan de ene kant en de zee aan de andere kant.

 • Marc Sierens

  Stranden zijn tegen de middag al vuilnisstorten,er is veel te weinig controle op mensen die er een stort van maken,dat geeft gevolgen voor de toerisme wie wil een dag doorbrengen op een stort.