102 extra overlijdens tijdens hittegolf van eind juni

Photonews
Tijdens de hittegolf van eind juni vonden in België 102 extra overlijdens plaats. Dat meldt Sciensano. De federale gezondheidsinstelling spreekt van een “zeer matige oversterfte”.

Van zondag 23 juni tot zondag 30 juni vond in België een eerste hittegolf plaats. Het hitteplan werd al op vrijdag 21 juni gelanceerd. Tijdens die periode werd in België een kortstondige, lichte toename van het aantal sterfgevallen waargenomen in alle leeftijdsgroepen van de bevolking. Het gaat om 102 extra overlijdens, of 3,5 procent meer dan het verwachte aantal overlijdens (2.885), meldt Sciensano. Vooral de groep van 65 tot 84-plussers werd getroffen.

De heetste dagen toen waren 24, 25 en 29 juni, met temperaturen boven de 30 graden en verhoogde ozonconcentraties. “Tijdens of net na dergelijke warme dagen, merken we vaak dat er in werkelijkheid meer mensen sterven dan verwacht”, aldus Sciensano.

Ozon- en hitteplan

Door te spreken over een “matige oversterfte”, benadrukt Sciensano wel dat het aantal extra overlijdens beperkt is gebleven. “We hebben al zomers gekend waar er meer extra doden zijn gevallen door de hitte”, zegt Nathalie Bossuyt, onderzoekster bij Sciensano. “Maar het is moeilijk om hittegolven met elkaar te vergelijken, want de omstandigheden zijn telkens anders. De oversterfte hangt af van meerdere factoren, waaronder luchtvervuiling, de lengte en opbouw van de warmteperiode.”

Het is dan ook niet mogelijk om exact vast te stellen waarom het aantal extra overlijdens relatief laag ligt. Al denkt Sciensano wel dat maatregelen van het ozon- en hitteplan een positief effect hebben gehad.

Tweede hittegolf

Er zijn nog geen cijfers beschikbaar van het aantal extra overlijdens tijdens de tweede hittegolf, die in juli plaatsvond en waarbij de temperatuur op veel plaatsen steeg tot boven 40 graden. Die gegevens worden binnen enkele weken verwacht. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Toch eigenaardig dat ze dit in detail weten, als je rampen, natuurlijke overlijdens, verkeerslachtoffers , oorlogen ...en dies meer....toch raar dat de wereldbevolking oploopt tot al 7 miljard .....ondanks al die overlijdens......

 • Peter Janssen

  102 meer sterfgevallen meer tijdens de hittegolf..en wíe zegt dat de oorzaak enkel de hitte was? Wat een zever, pure paniekzaaierij.

 • Ferdinand Engelbeen

  Wat het verhaal niet vertelt is dat een koudegolf 10x meer vroegtijdige overlijdens geeft dan een hittegolf. Warmer wil zeggen dat er gemiddeld meer hittegolven optreden dan koudegolven, dus positief voor de ouderen... Verder is het zo dat na een hittegolf er een dip is in het aantal overlijdens, dus dat waren voornamelijk ouderen die waarschijnlijk een paar weken of maanden later toch zouden overlijden. Niet zo na een koudegolf, die ook jongeren treft...

 • Hans Schoen

  We worden allemaal slachtoffers van ons eigen succes. Met 4 geboortes en 2 sterfgevallen per seconde gaan we wel moeten veranderen vroeg of laat. Maw 200.000 nieuwe mensen erbij iedere 24u! Begin bij jezelf, beetje per beetje. Dat stukske op je bord vervangen is peanuts nu, echt geen ramp. Die macht der gewoonte doorbreken. Jullie zijn toch geen watjes?

 • Marco Maerten

  Fons Casteels,eerst zorgen broeikasgassen(CO-2 en ook methaan door veeproduktie) voor vasthouden van warmte in de atmosfeer. Door die warmte stijgt vervolgens de CO-2 en methaan ten gevolge van rottend organisch materiaal in de natuur. Moesten broeikasgassen volgens u niet de oorzaak zijn van opwarming,dan even dit: zonder dat gas was de aarde gemiddeld 33°c kouder dan nu.