10 onmisbare tips voor het rijden in de sneeuw

BELGA
In zowat heel Vlaanderen sneeuwt het vanochtend, en dat kan tot gevaarlijke toestanden leiden op de wegen. Wie kan, vermijdt best onnodige verplaatsingen. Maar voor wie geen keuze heeft, heeft VIAS (het vroegere Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) enkele cruciale rijtips, die het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Zichtbaarheid

Omdat je bij sneeuw de neiging hebt minder snel te rijden, zijn er 15 procent minder dodelijke ongevallen. Maar de kans op een ongeval met materiële schade stijgt met meer dan 75 procent, zo waarschuwt VIAS.

Een goede zichtbaarheid is cruciaal om veilig rond te rijden. Controleer daarom voor je vertrekt of je nog voldoende vriesbestendige ruitenwisservloeistof. Maak je voor- en achterruit ijsvrij en vergeet zeker ook de achteruitkijkspiegels niet.

anp

Reflexen

Bovendien kunnen enkele reflexen tijdens het rijden je voor een ernstig ongeval behoeden. VIAS formuleert op zijn website 10 belangrijke tips:

1. Draag gemakkelijke kledij en comfortabele schoenen: rijden met een dikke winterjas en/of met sneeuwlaarzen zorgt ervoor dat je rit oncomfortabel wordt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat je bewegingen beperkt worden.

2. Blijf kalm onder alle omstandigheden: niemand is echt op zijn gemak op besneeuwde wegen, maar paniek leidt tot niets en zorgt ervoor dat je minder goed gaat rijden.

3. Bij het optrekken moet je geleidelijk versnellen, zeker op een helling. Vertrek in eerste versnelling als er niet te veel sneeuw ligt of als de weg vrijgemaakt is. Als er een laag sneeuw ligt, is het beter om in tweede versnelling te vertrekken.

4. Rijden op sneeuw vereist dat je voorzichtig rijdt: bruuske versnellingen, plotse richtingsveranderingen of plots remmen zijn te vermijden. Elke handeling moet goed gedoseerd verlopen.

5. Verminder je snelheid en probeer een veilige afstand te bewaren met de andere voertuigen, zelfs als je stilstaat. Op besneeuwde wegen is je remafstand drie keer groter als je nog met zomerbanden rijdt (wat niet aan te bevelen is).

6. Anticipeer op de staat van de weg en de onverwachte manoeuvres van de andere voertuigen. Dat is de beste manier om veilig op je bestemming aan te komen.

7. Wees extra voorzichtig op open ruimtes zoals bruggen. Daar is de temperatuur nog lager dan op andere plaatsen.

8. Rem op de motor als je bergaf rijdt, in plaats van met het rempedaal. Zeker in afdalingen is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren.

9. Steek de strooiwagens niet voorbij. Door in hun spoor te blijven, verminder je de kans op slippen.

10. Wees extra voorzichtig in bochten. Verminder snelheid vooraleer je ze aansnijdt. Een keer in de bocht, moet je je snelheid aanhouden om de wagen zo weinig mogelijk uit evenwicht te brengen.

Ook wie winterbanden heeft, past zijn rijstijl beter aan, zo waarschuwt VIAS. Mocht je wagen toch beginnen te slippen, panikeer je best niet. Remmen of gas geven zijn te mijden. Probeer je wagen stabiel te houden en kijk goed welke richting je uit wil gaan.

anp
anp63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Beyst

  Een andere tip is je wagen te testen op een besneeuwde (verlaten)parking zodat je een idee hebt van de remafstand en het gedrag van je wagen.Weinig mensen kunnen gepast reageren op een besneeuwd wegdek.Wat betreft winterbanden kan ik allen maar zeggen dat zij al jaar en dag hun nut bewezen hebben,ik ben overtuigd.

 • aaron lammens

  In belgië is het motto hoe langer we wachten hoe beter het wordt om zo minder uitgaven te moeten doen Ze zijn er steeds op voorbereid maar doen geen klop als het nodig is en winterbanden ? Als u met winterbanden uw rijstijl niet aanpast aan de omstandigheden ben je ook de pineut ik heb er maandag gezien met winterbanden die stonden door te slippen op ijs ik zeg het maar. alles heeft te maken met uw eigen rijstijl pas dat aan en je zult het verschil wel merken

 • marnix laureyns

  150%waarheid wat Eric Moerman zegt. Sneeuwruimers hebben we nodig met zo een sneeuwval

 • daneels leo

  Er zijn gekken die altijd te snel rijden, maar als je nog geen 10 per uur durft rijden waar anderen minstens 40 rijden, blijf dan thuis of ga te voet !

 • Eric Vanquickelberghe

  Winterbanden in Belgie? Niet echt een goed idee. We zijn hier niet echt aan veel sneeuw gewend. De meeste chauffeurs denken dan ook dat ze met hun winterbanden de hand van God boven hun hoofd hebben en ze dus niks kan overkomen. Dat leidt dus tot gevaarlijke situaties. Het beste hulpmiddel bij gladde wegen is extra voorzichtigheid.