10 combinaties: een praktische gids voor de dubbele achternaam

THINKSTOCK
De federale meerderheid is het deze middag eens geraakt over een hervorming waardoor nieuwe kinderen binnenkort automatisch een dubbele achternaam krijgen, tenzij de ouders dat expliciet anders kiezen. Maar wat betekent dat nu in de praktijk?

Wat betekent het systeem in de praktijk?

• Laat ons starten met koppels die hun eerste kindje krijgen. Zij zullen kunnen kiezen of het de achternaam krijgt van de vader of van de moeder, dan wel de combinatie vader-moeder of moeder-vader. Maken ze geen keuze, dan wordt het voortaan automatisch vader-moeder.

• Anders is het voor zij die nu al kinderen hebben. Voor hen komt er bij de invoering van de nieuwe regels een overgangsperiode, waarbij ze de naam van hun kinderen kunnen aanpassen. Belangrijk is wel dat kinderen met dezelfde ouders steeds dezelfde familienaam moeten hebben. En heb je al een meerderjarig kind, dan kan aanpassen niet meer.

• En wat dan in de volgende generatie? Daar kan het aantal opties oplopen tot tien, met name als beide ouders zelf al een dubbele naam dragen. Je kan dan kiezen voor de dubbele naam van vader of moeder, of een combinatie van de oorspronkelijke onderdelen. Een combinatie van beide dubbele achternaam - wat er vier zou geven - kan niet. Je eigen dubbele naam omdraaien en zo doorgeven evenmin.

Concreet zou een kind van Jan Janssens-Wouters en Petra Peeters-Maes volgende tien achternamen kunnen krijgen:

1: Janssens-Wouters
2: Peeters-Maes
3: Janssens-Peeters
4: Janssens-Maes
5: Wouters-Peeters
6: Wouters-Maes
7: Peeters-Janssens
8: Peeters-Wouters
9: Maes-Janssens
10: Maes-Wouters

Eén onderdeel van één dubbele naam afzonderlijk kan volgens het kabinet-Turtelboom niet. Maken de ouders in tweede generatie tot slot geen keuze, dan krijgt hun kind automatisch de eerste achternaam van de vader gecombineerd met de eerste achternaam van de moeder.