10.305 gedetineerden in Belgische gevangenissen

De gevangenis van Leuven-Centraal.
BELGA De gevangenis van Leuven-Centraal.
Het aantal gedetineerden in de Belgische gevangenissen is op 27 december opnieuw opgelopen tot 10.305. Dat blijkt uit cijfers van Justitieminister Koen Geens (CD&V). Die benoemde het terugdringen van de populatie tot 10.000 tot zijn belangrijkste prioriteit voor het gevangeniswezen. De cijfers zijn wel onderhevig aan seizoenschommelingen.

In augustus bedroeg het aantal gedetineerden in de gevangenis 10.065. In de zomer daalt het aantal gevangenen traditioneel, omdat er minder rechtbankzittingen en dus minder veroordelingen zijn. Op 2 januari 2018, exact een jaar geleden dus, waren het er 10.335, dertig meer dan nu dus.

Met het aantal van 10.30 eind december lag de overbevolking op ongeveer 11 procent. Geens benoemde het tot zijn voornaamste prioriteit voor de gevangenissen om de populatie tot 10.000 terug te dringen, met nieuwe wetten en reglementen. Hij maakt zich sterk dat het cijfer wel aanzienlijk is gedaald sinds het begin van de legislatuur. Op een gemiddelde dag in 2014 zaten er nog 11.587 personen in de gevangenis. "De overbevolking werd teruggedrongen door belangrijke maatregelen, zoals de uitbreiding van het elektronisch toezicht en de specifieke plaatsen voor geïnterneerden", zegt hij.

"Het Comité tegen foltering van de Raad van Europa (CPT), dat België veroordeelde omwille van de aanpak in de gevangenissen, toonde zich eerder al tevreden over de geleverde inspanningen die ons land deed voor de overbevolking. Naast het onder controle houden van de overbevolking, is het voor mij even belangrijk om de oude infrastructuur van geïnterneerden en gedetineerden geleidelijk aan te vervangen en ervoor te zorgen dat iedereen de juiste zorg krijgt." 

België telt 35 gevangenissen, waarvan 17 in Vlaanderen, 16 in Wallonië en 2 in Brussel.

BELGA14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Dringend gevangenissen bijbouwen het enige beroep met vaste toekomst is cipier . Alleen in Brussel en Antwerpen moeten er al honderden opgesloten worden voor jaren.

 • johan vankeirs

  Dan is dit nog maar de helft van die die er zouden moeten zitten.Ze mogen dringend nieuwe beginnen te bouwen zoniet gaan ze geen enkele straf nog kunnen uitvoeren onder de 5 jaar.Goe bezig.

 • Ben Van Vlaenderen

  ja door ze direct vrij te laten los je het dus blijkbaar op, ik denk eerder dat je het negeerd en ze vrij spel geeft

 • Eduardo Van hoyweghen

  Het aantal dat thuis hoort in de gevangenis is een veelvoud daar van.

 • Jakke Troost

  In de perfecte wereld zou men de populatie in de gevangenissen zelfs kunnen reduceren naar nul maar in de realiteit heeft men plaats nodig voor honderdduizend waarvan er tienduizend nooit meer vrij zouden mogen komen