1 op de 8 kermisuitbaters gestopt afgelopen tien jaar

iStock
Op minder dan tien jaar tijd is één op de acht kermisuitbaters met zijn activiteit gestopt. Dat blijkt uit cijfers die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen(NSZ) opvroeg bij de federale overheidsdienst Economie. "Een spijtige zaak", vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Kermisuitbaters zorgen immers mee voor extra animatie binnen de handelscentra."

Waar er in 2008 nog 1.082 exploitanten van kermisattracties actief waren, waren dat er eind 2016 slechts 945. Dat uit een analyse van het NSZ op basis van de cijfers van de FOD Economie. De daling is zowel in Wallonië als Vlaanderen voelbaar. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stijgt daarentegen hun aantal licht.

Het NSZ schuift meerdere redenen voor de daling naar voor: de toenemende verzuring bij omwonenden, de steeds kortere tijd om de attractie op te bouwen maar vooral ook de toenemende concurrentie met de pretparken. Het NSZ vraagt aan de gemeenten om samen met de foorreizigers een belevingsplan op te stellen dat inspeelt op de plaatselijke samenleving. Gemeenten moeten volgens het NSZ ook een aantal financiële tussenkomsten voorzien om de kosten van de foorreizigers te drukken.

Verder worden grote kermissen volgens het NSZ alsmaar vaker naar de rand van de stad verbannen om het syndroom van Not In My Backyard het hoofd te bieden. Waar de traditionele dorpskermis verdwijnt en enkel de grotere kermissen overblijven, hebben die laatste ook te kampen met een toenemende concurrentie van de grote pretparken, aldus het NSZ.
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Maria de swert

  Het verbaast mij dat het nog bestaat , kinderen interesseren zich niet meer aan de kermis , thuis hebben ze computer en spelletjes genoeg . Deze zomer speelstraten gezien , liep geen kind in rond , dezelfde reden ! Erg voor de kermis uitbaters , maar kinderen zijn geen kinderen meer !

 • piet devlieger

  Laat ons logisch zijn, kermis is toch niet meer van deze tijd. En dan nog hyperduur. Ga maar eens met twee of drie kinderen een dag naar de kermis ...

 • Cor Dierckx

  Folklore die binnen wat jaren stilaan verdwijnt.

 • Robbe Bultinck

  Kermis is en blijft mooier en beter dan pretparken maar door omwonden en gemeentes wordt de tradie van een dagje kermis verdwenen en kermis is.duur door dat.de gemeentes standgeld en elektriciteit en water zo duur maken de kermis moet immers voor ons ook opbrengen.Dit is onze job zoals die van jullie Kermis is my life forever

 • Jan Harmsen

  Veel te duur voor weinig.