1 op de 7 vindt rijden onder invloed oké

Getty Images
Ze beseffen dat het fout is, maar toch vindt één op de zeven Belgen het oké om achter het stuur te kruipen als hij of zij te veel gedronken heeft. Tenminste, als de autorit ‘s nachts is of als het om een kleine afstand gaat. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 landgenoten.

Wat drinken en rijden betreft, houdt de Belg er een dubbele moraal op na. Zo vindt 88% van de bevraagden dat beschonken chauffeurs een grote bedreiging vormen voor de veiligheid, maar tegelijk geeft 52% van de alcoholdrinkers met een rijbewijs toe zélf al eens onder invloed gereden te hebben. 20% heeft dat meer dan eens gedaan en 2% noemt het zelfs een ‘gewoonte’. Mannen (65%) zondigen overigens veel vaker dan vrouwen (37%).

Dat neemt niet weg dat een grote meerderheid het probleem wil aanpakken met concrete maatregelen. Liefst 88% staat positief tegenover het alcoholslot. Als er een fiscaal voordeel aan verbonden zou worden, wil 63% er zowaar vrijwillig één laten installeren. Ook voor een verbod op de verkoop van alcohol in tankstations is er een breed draagvlak: 72% is pro. Een iets kleinere groep van 63% pleit voor nultolerantie voor alcohol in het verkeer.

Van de duizend Belgen die iVox ondervroeg in opdracht van Vinum et Spiritus, de federatie van de wijn- en sterkedranksector, lusten er acht op de tien weleens een glaasje. 30% haalt meerdere keren per week tot dagelijks de kurkentrekker of flesopener boven. Desondanks is het niet al te goed gesteld met onze kennis over drank. Zo beseft slechts 28% dat een gin-tonic en een pintje evenveel alcohol bevatten. En amper de helft weet welke soorten drank jongeren mogen kopen en welke niet.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Dat is dan ook die ene die dronken gaat rijden misschien? Als het 0 op 7 zou zijn, dan gebeurde dronken rijden ook niet? Tsss......en het zijn dan nog altijd 6 op 7 die het niet oké vinden...ik pleit voor eigen verantwoordelijkheid en behoud van keuze, níet voor opgelegd verbod vd overheid en nultolerantie alsof wij kleuters zijn.

 • Gerard Braeckmans

  1 op 7 rijdt dan ook dronken met de auto.

 • Jan Van Rompaey

  Voor mij is het overdreven. Er worden zovele mensen doodgereden door nuchtere mensen. Zwaardere straffen voor iedereen, zonder toepassing van de wet van Lejeune.

 • Hedwig HUYGENS

  mijnheer Andre Geyskens een dronken fietser reed een voetganger aan welke werd verrast ,het evenwicht verloor en viel met het hoofd tegen een marmeren boordsteen,resultaat schedelbreuk met gevolg overlijden

 • Eddy verhaeven

  De enige juiste wet zou 0.00 moeten zijn , dan kan er onmogelijk nog een betwisting zijn . Maar die wet durven de heren niet maken .