1 op de 7 rusthuizen duurder

Sp.a pleit voor maximumfactuur

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
photo_news Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
Meer dan één op de zeven Vlaamse rusthuizen heeft afgelopen jaar z'n prijzen verhoogd. Sp.a pleit daarom opnieuw voor een maximum- factuur in de ouderenzorg, maar volgens minister Vandeurzen is die achterhaald.

Tussen juli 2016 en augustus van dit jaar is de prijs van 223 van de 1.482 Vlaamse zorgvoorzieningen voor ouderen opgeslagen. "En een rusthuis wás gemiddeld al meer dan 400 euro duurder dan het pensioen van de bewoners", zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels (sp.a), die de cijfers opvroeg bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "Een doorsnee pensioen bedraagt 1.250 euro, terwijl een doorsnee rusthuis 1.660 euro per maand kost. En voor 15% van de instellingen is daar nu nog eens een stuk bijgekomen." Zijn partij vraagt daarom een maximumfactuur in de ouderenzorg. "De kosten van het rusthuis mogen nooit hoger zijn dan het pensioen dat iemand krijgt."

Maandelijkse zorgpremie

Jo Vandeurzen nuanceert. "Rusthuisbewoners kunnen momenteel een maandelijkse zorgpremie van 130 euro krijgen, er is een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden en een basisondersteuning voor wie een handicap heeft. Bovendien heeft de Vlaamse overheid instrumenten ontwikkeld om de financiële toegankelijkheid van de woon-zorgcentra te optimaliseren."

Maximumfactuur achterhaald

De minister noemt het idee van een maximumfactuur daarom "achterhaald". "Mensen zullen misschien minder betalen voor het rusthuis, maar wat de overheid bijpast, moet ze ook ergens halen. Dat zou dan via ieders belastingbrief zijn - óók die van jonge gezinnen, die al een bijdrage betalen via de zorgverzekering."

Wat is de visie van de Sp.a op de maximumfactuur? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
99 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  En die zorgverzekering willen ze ook omhoog, en de maximumfactuur afschaffen, en de belastingen voor gepensioneerden omhoog, en taksen op hun spaargeld willen ze ook en als er na de dood nog iets overblijft willen ze ook hiervan nog de helft!! En dan gaat er 12 miljard per jaar naar Wallonië. Begrijp dus goed hoe een Vlaming behandeld wordt: als moderne slaven!

 • Christian F

  Als ik van Deurzen was, zou ik uitleggen dat de belastingbetaler eerst al elk bed maandelijks met 2500€ subsidieert. De rest is wat de mensen bijbetalen.

 • Rondoke B

  Ik begrijp Vandeurzen volledig, de factuur moet worden doorgeschoven naar de kinderen , dus de jonge gezinnen die daarmee 2 X mogen betalen , dat was hij vergeten erbij te zeggen.... Want als de ouders niet kunnen betalen komt de rest van de rekening wel bij hen terecht en de cirkel is rond....

 • den ouden

  Indien onvoldoende controle wordt uitgeoefend swingen de prijzen uit de pan uit geldgewin.Prijzen blokkeren is enige oplossing.Dit zijn 2 verantwoordelijkheden van de CD&V waar ze ook tevens zelf zeer in verweven zijn door hun zorgcentra.

 • johnny Borgoo

  Rusthuizen zijn een winstgevende zaak geworden