1 op de 5 gezinnen kan niet elk jaar op reis

1 op de 5 gezinnen kan niet elk jaar op reis.
Thinkstock 1 op de 5 gezinnen kan niet elk jaar op reis.
De meeste gezinnen in Vlaanderen en Brussel stellen het goed, zo toont een nieuwe enquête van de overheid. Maar één op de vijf worstelt met z'n financiën.

Hoe zien de huishoudens er vandaag uit, hoe stellen ze het en met welke hindernissen kampen ze? Meer dan 2.500 mensen namen deel aan de grote gezinsenquête van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V). Het eerste wat opvalt, is dat het traditionele tweeoudergezin hét grote ideaal blijft. Het huwelijk verliest dan wel terrein en jongere generaties blijven minder vaak en minder lang bij dezelfde partner, toch verlangen opmerkelijk veel mensen naar het typische gezin met twee ouders en de kinderen van die twee ouders.

Verder blijkt dat de meerderheid het goed stelt als het over gezondheid, opvoeding, sociaal leven en het functioneren van het gezin gaat. Anderzijds komt één op de tien moeilijk rond en kan één op de vijf zich geen jaarlijkse vakantie veroorloven of een onverwachte factuur van 1.000 euro betalen.

Hoe komt het dat de Vlaming blijft dromen van een 'klassiek gezin'? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

De meerderheid van de gezinnen in Vlaanderen stelt het goed als het over gezondheid, opvoeding, sociaal leven en het functioneren van het gezin gaat.
Thinkstock De meerderheid van de gezinnen in Vlaanderen stelt het goed als het over gezondheid, opvoeding, sociaal leven en het functioneren van het gezin gaat.149 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Pfff, klagen en jammeren, dat is weer typisch op dit forum, ik ga elk jaar 2 x naar de Caraïben voor 2 weken, ten minste, heb ook alle luxe, mijn wagen houd ik wel zo lang mogelijk, niet elke 4 jaar een nieuwe. Volgende week ga ik op rondreis naar Japan, dat is een reisje van 5000€, en in December naar Jamaica, ik hoop dat er nu veel jaloers gaan zijn.

 • Patrick Kelchtermans

  als je met 2 voltijds gaat werken en je budget op een deftige manier beheert, is het toch niet normaal dat je je nooit eens iets kan veroorloven. De ene steekt die centen in een vakantie, de andere in een mooie wagen, ... maar tegewoordig zijn er steeds meer mensen die keihard moeten werken om gewoon hun alledaagse factuurtjes te kunnen betalen. De centen worden steeds bij dezelfde groep gehaald. De werkende kudde, en de kapitalisten baden ondertussen in onbelaste weelde.

 • Jan Verstrepen

  Met dat mooie weer hier geen probleem!

 • Dian Jans

  Niet alle appartementen zijn mimi flats hoor, er zijn mooie grote luxe appartementen, met meer woonruimte dan een huis!! Trouwen ja ik kan ieder jaag op reis en doe dag omdat ik dat graag doe, een huisje in Griekenland huren kost bijna niets en dan dat mooi landschap daar, wel dan geniet ik met volle teugen.En VBOK thuiskomst ben ik herboren !!

 • Lins Wiame

  Wie wil nog op vakantie met zijn kinderen, Er storten regelmatig vliegers neer En er liggen steeds aanslagen op de loer! Los van dit... Zijn we een gezin van 5 person. En zijn we 2 jaar geleden voor 12 dagen in een 5 hotel in Egypte geweest voor 6.000€ Trok op niet veel. We zijn eruit geleerd. Hadden dit beter gespendeerd aan iets nuttiger