1 op de 5 besteedt meer dan 30% van inkomen aan woning

Shutterstock
Nog steeds een vijfde van de Vlaamse huishoudens besteedt meer dan 30 procent van hun inkomen aan hun woning en heeft dus een betaalbaarheidsprobleem. Dat blijkt uit de Woonsurvey 2018, een bevraging bij 3.000 Vlamingen door het Steunpunt Wonen.

In 2018 telt Vlaanderen 72 procent eigenaar-bewoners, 19 procent private huurders en 7 procent sociale huurders. Deze aandelen zijn niet significant gewijzigd tegenover de vorige woonsurvey in 2013.
Ongeveer 98 procent van de eigenaars geeft aan eigenaar te willen blijven in de toekomst, terwijl de helft van de private huurders eigenaar wenst te worden. De voornaamste redenen zijn dat men vindt dat huur 'weggesmeten geld is' en dat een eigen woning een goede vorm van sparen of een goede investering is. De private huurders die geen eigenaar wensen te worden, geven daar voornamelijk financiële redenen voor op.

Huurprijzen

De gemiddelde huurprijs voor eengezinswoningen en appartementen steeg tussen 2013 en 2018 met respectievelijk 1,4 procent en 1 procent op jaarbasis bovenop de inflatie. Net zoals 5 jaar eerder spendeert een op de vijf huishoudens in 2018 meer dan 30 procent van hun inkomen aan de woonuitgaven, en kent dus een betaalbaarheidsrisico. Het Steunpunt Wonen noemt dit de belangrijkste conclusie van het onderzoek 2018. Net als in 2013 is het betaalbaarheidsrisico bij eigenaars met hypotheek vaak tijdelijk. 

Het aandeel Vlaamse woningen in goede staat steeg tussen 2013 en 2018 van 70 procent naar 77 procent, terwijl het aandeel woningen in slechte tot zeer slechte staat daalde van 14 procent naar 11 procent. De kwaliteitsverbetering is groter in de Vlaamse centrumsteden dan in de kleine steden en in niet-stedelijke gemeenten. Dat komt enerzijds door nieuwbouw, van voornamelijk meergezinswoningen, maar vooral door renovatie van het bestaande woonpatrimonium. 

Zonnepanelen

Het gebruik van hernieuwbare energie en het isoleren van woningen is toegenomen. De eigendomswoningen doen het hierbij opvallend beter dan de huurwoningen. In totaal heeft 16 procent van de woningen anno 2018 een systeem dat hernieuwbare energie opwekt. Het overgrote deel daarvan (98 procent) betreft zonne-energie. Quasi alle Vlaamse woningen (96 procent) hebben anno 2018 isolerend glas, waar dit in 2013 89 procent was.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Inderdaad, Gino en als we kijken bij wélke bevolkingsgroep de alleenstaanden groeien: gepensioneerden/bejaarden en door scheidingen, dan weet je meteen wie in deze diverse maatschappij geviseerd wordt door de politiek en wie de voordelen krijgt onder het mom van kroostrijk te zijn waarvoor de alleenstaanden verarmd worden.

 • Gino Denil

  Een alleenstaande die moet huren geeft al vlug de helft of meer uit aan wonen. En voor zaken als TV, internet, aansluitingskosten, huur van meters etc... betaalt hij het dubbele tegenover een tweeverdienersgezin. Veel belastingen betalen maar zo goed als niets terug krijgen. Want hij heeft nooit genoeg om een woning te kopen of te renoveren. Melkkoe van de overheid en mecenas voor de pensioenen, sociale zekerheid en rijke gezinnen die premies opstrijken. Voor de politieke partijen onbestaand.

 • Yvan Beelaert

  De laatste 20 jaar zijn de woningen meer dan verdubbelt in prijs ,maar de lonen en de weddes niet ,ergens klopt hier iets niet,Alles is te duur geworden ,maar op je spaargeld verdien je niks meer,hoe kan het dan dat de prijzen voor woningen en appartementen zo verschrikkelijk duur geworden zijn.

 • Jonas Gent

  En 3/5 aan belastingen, waardoor nog 1/5 overblijft voor de rest.

 • etienne vijverman

  tot de kruik breek .....niet verwonderlijk dat zoveel jonge huizen te koop staan .....