1 op de 4 jonge bestuurders in Brussels Gewest en Wallonië rijdt elke maand onder invloed van drugs

‘Iets’ betere situatie in Vlaanderen

BELGA
Goed 12 pct van de jonge Belgische bestuurders zit zeker eens per maand onder invloed van drugs achter het stuur. Dat blijkt uit de zevende editie van de Verkeersonveiligheidsenquête die het Vias Institute vandaag voorstelde. Het is vooral in het Brussels Gewest en Wallonië dat het probleem zich stelt. Daar gaat het om respectievelijk 20 en 17 pct van de bestuurders tussen 18 en 34. 

In Vlaanderen is de situatie beter, met zeven procent van de jonge bestuurders die zelf toegeeft nu en dan onder invloed van drugs achter het stuur te kruipen. Daarmee dreigen drugs een even groot verkeersveiligheidsprobleem te worden als alcohol.

Over alle bestuurders heen zegt vijf procent maandelijks onder invloed van drugs te rijden, voor alcohol is dat 7%. Minister van Mobiliteit François Bellot, die de cijfers mee voorstelde, drukte maandag de hoop uit dat de politie snel en op grote schaal de speekselanalyse in gebruik kan nemen.

Sociale media achter het stuur

Ander risicogedrag dat de respondenten zelf toegaven is, onder meer, sociale media achter het stuur gebruiken (9%), en met de gsm foto's nemen achter het stuur (6%). Het openbaar vervoer rukt op, maar de auto bleef ook in 2018 koning: 79% gaf aan het voorbije jaar met de auto gereden te hebben, tegenover 48% voor het openbaar vervoer. Dat laatste percentage is wel opvallend gestegen - in 2017 was dat nog 41 procent.

Het Vias Institute verwijst hiervoor naar de filedruk die mensen naar alternatieven doet grijpen. Andere opvallende nieuwkomer zijn de voortbewegingstoestellen zoals steps, die met 3 procent even populair zijn als de motor.

Het Vias Institute bevroeg ook het draagvlak voor enkele mobiliteitsmaatregelen, zoals het rekeningrijden. Daarover zijn de meningen verdeeld. Over heel België is 39% voorstander en 38% tegenstander, maar in Vlaanderen is 49% voor. Die kilometerheffing is er nog niet, maar zou vanaf 2024 of 2025 ingevoerd worden in Vlaanderen. In een cruciale voorbereidende studie die werd besteld door Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts was de algemene heffing het enige scenario dat bestudeerd werd. 

BELGA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Hoe lakser het beleid, hoe onveiliger dat ge zijt.

 • pieter arons

  Ze kunnen iet streng genoeg zijn je speelt namellijk niet alleen met je eigen leven maar ook dat van een ander.

 • Dieter Detrem

  Merk je ook aan het rijgedrag van de gemiddelde chauffeur de laatste jaren...

 • Yves François

  Niks nieuws onder de zon, verwonderd dat het percentage zo laag ligt, vrees dat de werkelijkheid erger is.

 • mertens jean

  Niet moeilijk, drugs zijn op de duur goedkoper als alcohol of sigaretten.