1 op de 3 vrouwen krijgt minder dan 750 euro pensioen

Getty Images
Eén op de drie gepensioneerde vrouwen leeft met minder dan 750 euro per maand. Slechts één op de vijf mannen zit in hetzelfde schuitje. Dat blijkt uit het jongste rapport van de federale pensioendienst. Het debat over de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen flakkert zo weer op.

Vrijdag is het internationale vrouwendag en dat deed PVDA in onze pensioencijfers duiken. De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen blijkt moeilijk te dichten.

Vrouwelijke werknemers en zelfstandigen moeten het gemiddeld met goed een derde minder pensioen doen. Vorig jaar kregen ze gemiddeld 810 euro per maand. Met het overlevingspensioen erbij stijgt dat gemiddelde naar 989 euro per maand. Dat is nog minder dan wat een gepensioneerde man gemiddeld ontvangt: 1.245 euro.

Een op de drie gepensioneerde vrouwen moet bovendien rondkomen met minder dan 750 euro per maand, terwijl dat maar voor een op de vijf mannen het geval is. En waar nog geen twee op de tien vrouwen meer dan 1.500 euro per maand ontvangen, is dat bij mannen meer dan een op de vier.

Pensioen na 40 jaar?

Die pensioenkloof is een logisch gevolg van de loonkloof: vrouwen verdienen minder en ze werken ook nog steeds vaker deeltijds. Het communistische PVDA ziet heil in een kortere pensioenloopbaan voor vrouwen. “Een vrouw moet na 40 jaar werken haar volledige pensioen kunnen opnemen, en niet na 45 jaar, zoals vandaag”, zegt voorzitter Peter Mertens. Hij gelooft dat dit het pensioen van vrouwen met 12 procent zou doen stijgen. Maar experts zien bij dat voorstel financiële en juridische obstakels.

“Omgekeerde discriminatie”

Ook de katholieke vrouwenorganisatie KVLV is het niet eens met die suggestie. “Het voorstel van de PVDA is niet de oplossing”, zegt KVLV. “Het sluit aan bij oude tradities en rollenpatronen en baseert zich enkel op het geslacht. Omgekeerde discriminatie is niet het recept”, klinkt het.

De organisatie pleit wel voor een “pakket aan maatregelen” om de genderkloof weg te werken. “Zoals een volgehouden beleid dat vaders aanmoedigt en ondersteunt om meer huishoudelijke taken en zorg voor kinderen op te nemen. Of een beleid dat voorziet in voldoende en toegankelijke kinderopvang”, zegt KVLV. “Vrouwen bewust maken dat onder meer vrijwillig deeltijds werken gevolgen heeft voor hun loopbaankansen en hun pensioen is cruciaal.”
294 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Baroen

  @ Hilde Roscam, dit klopt niet. Meetellen in de penisoenberekening? Vrouwen aan de haard zijn fiscaal ten laste van de man, betalen geen enkele bijdrage aan de sociale zekerheid en krijgen bovendien een toelage in het gezinspensioen. Het wordt dus wel degelijke meegeteld in de pensioenberekening. Blijkbaar is het nog niet genoeg en moet er een volwaardig pensioen komen voor niet werkenden? Dat is wel heel veel profiteren dan.

 • Hilde Roscam

  Schandalig hoe zelfs een groot deel van onze eigen bevolking het werk van een thuisblijvende moeder niet als volwaardig ziet. Met een reeks kinderen en zonder poetshulp, doe veel meer dan een fulltime job. En neen, wij willen daar niet voor betaald worden, het was een eigen keuze. Maar die jaren zouden zeker moeten meetellen in de pensioenberekening. Een grote tekortkoming in onze wetgeving.Hilde Roscam

 • raf stevens

  Een vriendin werd ontslagen in de jaren '80. Groot was haar verbazing toen ze aan het stempellokaal (bestond toen nog) een rij vrouwen zag die "thuis waren gebleven om voor de kinderen te zorgen", maar al een tijd lustig stempelgeld opstreken. Die hadden natuurlijk geen volledige loopbaan en dus later minder pensioen. Een aantal van hen leeft nog en zal dus ook meetellen voor die lage cijfers.

 • Eric Urkens

  Loon naar werken maar ook pensioen naar werken. Het immer aanwezige woord is werken. Niet werken mag nooit pensioen opleveren zonder goede redenen. Linkse handen is geen goede reden.

 • michel De Blay

  @ Jean Vandenberghe. Ik zeg niet dat sommige vrouwen geen zwaar beroep hebben zoals verpleegsters, bejaardenverzorgsters, dokters, boerinnen, enz. Ik heb het over de vrouwen EN MANNEN die thuis blijven om het huishouden te doen. Met de moderne techniek van vandaag is dat ook geen werk waar het zweet in je ogen van loopt hé. Trouwens die vrouwen met een zwaar beroep gaan ook wel hun centen verdienen hé en later een goed pensioen trekken.