1 op de 3 verplegers slikt pillen om job aan te kunnen

iStock
De forse besparingen die ziekenhuizen de laatste jaren moesten doorvoeren, hebben een enorme impact op verpleegkundigen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van uw krant. De werkdruk ligt zo hoog, dat één op de drie verpleegkundigen naar pillen grijpt om de job aan te kunnen.

Het zijn alarmerende cijfers die naar boven komen als je de verpleegkundigen in ziekenhuizen bevraagt. Uw krant organiseerde in samenwerking met beroepsvereniging NVKVV en vakbond ACV een enquête bij 2.560 verpleegkundigen en kan alleen maar vaststellen dat de sector op haar tandvlees zit. Er is een schrijnend gebrek aan personeel en dat maakt de werkdruk moordend. 88% van de verpleegkundigen in ziekenhuizen zegt dagelijks gebukt te gaan onder hoge werkdruk. De gevolgen daarvan zijn navenant. Vooral de gezondheid van verpleegkundigen schiet erbij in. Zo geeft liefst 15% aan dat ze dagelijks geneesmiddelen gebruiken om hun job aan te kunnen en nog eens 15% heeft het over wekelijks gebruik.

Bovendien beperkt dat gebruik zich niet tot de ouderen: ook bij de verpleegkundigen die nog maar enkele jaren aan de slag zijn, heeft 10% dagelijks geneesmiddelen nodig. Het gaat daarbij voornamelijk om pijnstillers, ontstekingsremmers en slaappillen.

Zorgnet, de koepel van ziekenhuizen, noemt de resultaten "geen positieve ontwikkeling", maar verwijst ook naar het hoge medicijnengebruik in de hele maatschappij.

Vergrijzing

Minister De Block toont begrip voor de situatie en neemt de boodschap mee. De grondoorzaak is echter de vergrijzing en daardoor het stijgend aantal chronisch zieken en meer verschillende ziektebeelden, zo reageert het ministerie van Volksgezondheid op het bericht in de krant over de werkdruk bij verpleegkundigen. Daarnaast, aldus het communiqué, zijn er dankzij de evolutie in de geneeskunde ook de kortere ziekenhuisopnames voor de patiënten, waardoor de opnames intensiever zijn voor het personeel. Dat alles draagt bij tot een complexere workload. De Block verwijst echter ook naar de verantwoordelijkheid van de directies voor het welzijn van hun werknemers.

Vanuit de overheid werden al tal van maatregelen genomen, stelt Volksgezondheid. Zo werd verleden week nog een pilootproject gelanceerd tegen burn-out in de ziekenhuizen en was er al een campagne tegen het overmatig gebruik van medicijnen. In het sociaal akkoord dat onlangs van kracht ging, werd verpleegkunde als een zwaar beroep erkend en werden verschillende financiële incentives aangereikt, waardoor de lonen omhoog gaan. Tenslotte wordt ook een uitbreiding onderzocht van het aantal handelingen die een verpleegkundige zou kunnen delegeren aan een zorgkundige, aldus nog het communiqué.

In ons panel van achttien getuigen zijn er slechts vier die nog nooit ziek gingen werken. Voor al de rest lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Soms tot in het absurde. Lees meer in onze Pluszone.
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adam naaktgeboren

  @Van Damme Marleen, ik zou het niet mooier kunnen verwoorden.

 • Anne Geerts

  Andy De Schieter, kom maar af! Graag zelf dan kan je eens ondervinden wat het is om een hele dag in een klas met 25 krijsende kleuters te staan. Zij produceren enorm veel decibels hoor!Ik ben eens benieuwd hoe lang je het zou uithouden want met een mentaliteit van weinig uren kloppen en veel vakantie kom je er niet hoor!

 • Van Damme Marleen

  Mr van Overveld, geachte heer. U moest eens weten... Gefrustreerd zeker?

 • Jan Van Overveldt

  @Van Damme Marleen. Ben zelfs reeds verscheidene malen opgenomen in een ziekenhuis. En moet zeker niet uit mijne nek lullen, heb het allemaal zien gebeuren en meegemaakt. Verplegend personeel "springt" alleen maar als er een dokter in de buurt is....ben je nu tijdens je "werkuren" aan het tetteren op internet???

 • Marc Schoensetters

  Mevrouw De Block kletst met opzet uit haar nek. Natuurlijk liggen de extreme besparingen aan de oorzaak van het probleem. En dit gaat niet opgelost raken want volgens de prognoses zal 30% van de Vlamingen stemmen voor N-VA. De partij met uitstek die de zieken, gepensioneerden en Jan Modaal uitperst zoals citroenen. Hoe dom kunnen de Vlamingen wel zijn?