1 op de 3 grote bedrijven in fout: te weinig vrouwen in bestuur

Getty Images
Eén op de drie grote beursgenoteerde bedrijven in ons land heeft te weinig vrouwen in de raad van bestuur en overtreedt daarmee de wet. In principe mogen hun bestuursleden niet meer uitbetaald worden. Alleen lijkt het weinig waarschijnlijk dat veel ondernemingen zichzelf die straf opleggen.

Minstens één derde vrouwen in de raden van bestuur tegen 2017: dat was de verplichting die de quotawet uit 2011 oplegde aan de grote beursgenoteerde bedrijven. Maar vorig jaar had nog steeds een derde van die firma’s een te mannelijke top, zo blijkt uit een analyse van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. 

“Het aantal vrouwen in de raden van bestuur van private ondernemingen en overheidsbedrijven is tussen 2008 en 2017 verdrievoudigd van 8,3% naar 26,8%”, zegt adjunct-directrice Liesbet Stevens. “Bemoedigend. Maar anderzijds voldeed een derde van de 71 grote bedrijven nog niet aan de wet.” Het gaat onder meer over AB InBev, CFE, D’Ieteren en Picanol.

Of die bedrijven nu iets riskeren? Hun bestuursleden in ieder geval wél, want zij mogen in principe niet meer uitbetaald worden. De ondernemingen zijn ook verplicht (en dat is natuurlijk geen sanctie) om de volgende keer een vrouw aan te duiden. Kiezen ze toch een man, dan is die benoeming nietig. Alleen wordt er tot nu toe uitgegaan van zelfregulering. Het is onwaarschijnlijk dat zelfs maar één van die bedrijven vorig jaar zomaar alle zitpenningen heeft opgeschort. 

Stevens vermoedt dat het uiteindelijk de financiële waakhond FSMA is die daarop moet toezien. Maar aangezien ook het instituut zélf de opdracht heeft om de wet rond gendergelijkheid te doen naleven, zoekt het nu uit of het bepaalde benoemingen kan aanvechten. “Al doen we vooral een oproep naar bedrijven om alsnog de wet te respecteren.”
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Scholaart

  bekwaam of niet bekwaam, wat een zever allemaal.

 • John Ulmer

  Quota voor vrouwen is je reinste onzin. 1. Hierdoor wordt mogelijk de beste kandidaat niet beloond. 2. Bij elke vrouw die gekozen hoort dan automatisch de vraag of dit louter om haar capaciteiten gaat of omwille van de opgelegde quota. Net zoals loonverschillen tussen vrouwen en mannen: je reinste onzin. Zelfde job moet zelfde loon zijn.

 • Roland Verhoeven

  En waar zijn de quota voor de jobs zonder gigantisch loon en comfortabele bureaujob? Vuilkar? Schrijnwerker? Dakwerker? Riolen? Groendienst? Neen? Enkel de bureaujobs? Tiens is dat ook geen discriminatie als de mannen het vuile en slecht betaalde werk krijgen?

 • aaron aerts

  Binnenkort quota voor kleuterleiders en verplegers? Als er daar minder dan 1/3 van het personeel mannen zijn en de volgende aanwerving geen man is, is de aanwerving dan ook nietig? Om in een positie in de raad van bestuur van een multinational te geraken moet je eerst 20 jaar aan een stuk 80 uren weken kloppen en daardoor zijn 95% van de geschikte kandidaten mannen, zo simpel is dat. Maar voor die politiek correcte zever dragen we de helft van ons loon af!!!!

 • Nicolas Van Hoecke

  En waarom ben je in fout als er minder vrouwen zijn, wat een zever toch. Telkens iets moet gedaan worden overdrijft men er altijd mee. Binnenkort zal je nog evenveel migranten of mensen met een andere kleur moeten hebben ook zeker? Je zet gewoon de beste personen, that's it. Is dit dan toevallig 100% mannen so be it. Zijn het dan 100% vrouwen, ook goed. Altijd dat verplichten....en sommige zaken worden nu eenmaal beter door mannen gedaan net als omgekeerde.