1 op de 10 rusthuisbewoners besmet met superbacterie

Belga
In vijf jaar is het aantal rusthuisbewoners die besmet zijn met 'superbacterie' ESBL bijna verdubbeld. Dat beestje maakt ándere bacteriën resistent tegen antibiotica. De opmars van ESBL is deels gelinkt aan het overvloedige gebruik van antibiotica in de veeteelt. Ons land vecht daartegen, maar de strijd verloopt traag. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid kwam in juli vorig jaar al met een rapport, maar de overheid communiceerde er niet over. De cijfers zijn nochtans zorgwekkend.

Het percentage rusthuisbewoners die besmet zijn met ESBL is tussen 2011 en 2015 bijna verdubbeld, van 6 tot 11%. De onderzoekers noemen dat "verontrustend". ESBL is nu de belangrijkste superbacterie in onze rusthuizen. In de ziekenhuizen was de opmars ervan al langer bekend. De bacterie is onschuldig bij gezonde mensen, maar kan problemen geven bij zieken. Ze maakt andere bacteriën namelijk resistent tegen antibiotica, waardoor een simpele infectie levensbedreigend wordt. Naar schatting sterven jaarlijks meer dan 3.000 Belgen ten gevolge van zo'n infectie. Een deel daarvan is te wijten aan ESBL.

De Vlaamse overheid plant in de herfst een preventiecampagne rond handhygiëne in rusthuizen, maar ook het overmatige gebruik van antibiotica in rusthuizen én landbouw speelt een cruciale rol. Bij ESBL is er immers een belangrijke link met de veeteelt: de bacterie verspreidt zich via het vlees dat we eten. De strijd tegen antibioticagebruik in de veeteelt is de laatste jaren opgevoerd, maar lokt kritiek uit omdat hij zo traag vooruitgaat. Boze veeartsen wijzen naar de landbouw- en farmacielobby als remmende factor. De overheid zou die te veel vrij spel geven.

Waarom grijpt de overheid niet in en hoe komt het dat Nederland al veel verder staat in het terugdringen van antiobioticagebruik in de veeteelt? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dimi Bauwens

  De oudjes hebben het zwaar te verduren in onze maatschappij/rusthuizen. Eenzaam, behandeld als een kind, verwaarlozing, mishandeling ... en nu nog besmetting ook. Dat alles krijgen ze voor woekerprijzen! Schandalig gewoon!

 • JJ81

  Betaal 1500€ per maand om uw ouders in een rusthuis te steken... om er te gaan sterven. Schande.

 • Nathan Passage

  Waarom grijpt de overheid niet in? ze zullen er weer geld aan verdienen zeker

 • venus delta

  Antibiotica zijn de duivel... er zijn betere manieren om te genezen maar je moet een verwijzing naar een specialist eisen en niet naar het geleuter van de huisarts luisteren, die wordt betaald door big farma.

 • Marc Geerts

  Hahaha, seffens gaan ze nog zeggen dat de bejaarden besmet geraken door het stukje vlees dat je moeilijk kan zien met het blote oog dat ze dagelijks op hun bord krijgen. Wat een onzin seg. De bejaarden krijgen niet de nodige hygienische verzorging die ze nodig hebben wegens personeelstekort, dat is de oorzaak van al die ellende.